Renner Basso volgend seizoen bij Discovery

Wielrenner Ivan Basso rijdt volgend jaar voor de Amerikaanse ploeg Discovery Channel. De Italiaan heeft een contract voor drie jaar getekend bij de oude ploeg van Lance Armstrong en gaat per seizoen ongeveer 1,5 miljoen euro verdienen, schrijft de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport.

De 28-jarige Basso won dit jaar de Ronde van Italië en had zijn zinnen gezet op de Tour de France, waarvoor hij, samen met de Duitser Jan Ullrich,als favoriet gold. In de jaren ervoor eindigde de Italiaan als derde (2004) en als tweede (2005) in Frankrijk.

Basso werd echter, evenals Ullrich en een aantal andere coureurs, vlak voor de start van de Ronde van Frankrijk in verband gebracht met de dopingpraktijken van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes, bij wie een groot aantal sporters illegale bloedtransfusies liet uitvoeren. Op afgetapte telefoongesprekken zou te beluisteren zijn dat Fuentes Basso als een van zijn klanten noemt. In de dossiers van de arts zou bovendien sprake zijn van een zekere Birillo. Dat zou op Basso slaan, die een hond heeft met die naam.

De kopman van de Deense ploeg CSC Bjarne Riis zette de Italiaanse renner vervolgens aan de vooravond van de wielerronde op non-actief.

Doordat bewijs uit Spanje uitbleef, werd de dopingaanklacht twee weken geleden ingetrokken en werd zijn schorsing per direct opgeheven. Basso hoefde al niet te vrezen voor justitiële vervolging, omdat de Spaanse autoriteiten de betrokken renners slechts als getuigen ziet. Het Italiaans olympisch comitié CONI en de Italiaanse wielerbond besloten ook (vooralsnog) van straf af te zien wegens gebrek aan bewijs.

Bij CSC was hij desondanks niet meer welkom. De Deense ploeg en Basso hadden al besloten uit elkaar te gaan. De verwachting was dat de renner onderdak zou vinden bij een ploeg buiten de ProTour. (ANP)