regio keuze

DELFT

Face Value Verfijnde keuze van dertig schilderijen uit een groot aanbod van jonge Chinese kunstenaars is te zien in de tot galerie verbouwde boerderij World Art in Delft. De expositie Face Value toont zeer grote absurdistische schilderijen van Liu Jie, pure dierengezichten van Wang Jing en doelloze gezichten zonder enige expressie van kunstenaar Wu Jun. Het schilderij verbeeldt het Chinese volk dat alleen nog maar oog heeft voor materialisme en succes en nauwelijks voor elkaar. De jonge organisatie Lotus Art heeft de schilderijen in China aangekocht en ambieert een nieuwe vorm van kunst te ontwikkelen waarin invloeden van het westen worden gecombineerd met China’s rijke culturele verleden.

Face Value. 4 t/m 30 november. Rotterdamseweg 205. Delft. Ma-vr 11-17u za & zo 13-17u

www.lotusart.nl

DEN HAAG

Prof. dr. Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde in de Faculteit der Letteren van de Universiteit Leiden, verzorgt 12 november (15u) een lezing getiteld Op zoek naar Socrates. Deze lezing is een introductie op een nieuwe serie hoorcolleges op audio-cd over ‘Socrates als heilige, als luis in de pels, als literair icoon en natuurlijk als filosoof’.

Begane grond van Selexyz Verwijs, Passage 39. Res: 070-3114848 & klantenservice@verwijs.nl

Op 15 november (14u) organiseren de Premsela Stichting en de Kunstcommissie Nieuwspoort het debat Rijksvormgever: noodzaak of nonsens? Mmv Wiebe Boonstra en Wim Poppinga (vormgevers), Herman Meijer (politicus), Rudy Stroïnk (projectontwikkelaar), Daniel van der Velden (grafisch ontwerper) en Guus Vrauwdeunt (lector). Inleiding: Gert Staal.

Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10. Toegang: gratis. Res: rsvp@premsela.org

LOOSDRECHT

Dr. Ernst van de Wetering verzorgt 11 november (20u) de eerste Sypesteyn lezing: Rembrandts zelfportretten in een nieuw licht. Rembrandts zelfportretten zijn lang beschouwd als de uitzonderlijke resultaten van zijn zelfonderzoek voor de spiegel. In de lezing wordt getoond hoe dankzij modern onderzoek een heel andere benadering van deze werken mogelijk is geworden.

Sypekerk, Nieuw Loosdrechtsedijk (schuin tegenover kasteel Sypesteyn). Inl: 035-5823208.

SCHIPHOL

Maritime Power In de dependance van het Rijksmuseum op Schiphol zijn deze winter schilderijen en tekeningen te zien van Willem van de Velde de Oude (1611-1693) en zijn zoon Willem van de Velde de Jonge (1633-1707). Beiden maakten op zee ooggetuigenverslagen van de zeeslagen die in de zeventiende eeuw tussen de vloot van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Engeland werden gevoerd.

Maritime Power t/m 27 febr Rijksmuseum Amsterdam Schiphol, achter de paspoortcontrole tussen de E en F pier. Inl: www.rijksmuseum.nl

UTRECHT

Franse Passie Het Centraal Museum brengt op de tentoonstelling Franse Passie de Franse schilderkunst bijeen die zich in Nederlands bezit bevindt. Te zien zijn topstukken van kunstenaars als Cézanne, Courbet, Daubigny en Monet. De werken kwamen in de vroege twintigste eeuw via particuliere verzamelaars in Nederland terecht en vormen nu de kernstukken in de collecties van Nederlandse musea.

Franse Passie. 11 nov t/m 11 maart in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di t/m zo 12-17u, vr 12-21u. Inl: www.centraalmuseum.nl

Gispen Tgv het 90-jarig bestaan presenteert kantoorinrichter Gispen ism Rietveld by Rietveld een heruitgave van Gerrit Rietvelds ‘Mondial’. De Mondial stoel wordt gepresenteerd tijdens de besloten werkconferentie Rietvelds Universum. Op 12 november worden er twee openbare lezingen gegeven: om 12u Rietveld by night door Dietrich Neumann, professor Brown University, Providence RI en om 13u30 Rietveld Universum door Ida van Zijl, conservator toegepaste kunst Centraal Museum.

Centraal Museum, Utrecht. Lezingen zijn gratis toegankelijk voor betalende bezoekers van het museum. Inl 030-2362362 & www.centraalmuseum.nl

Flamenco Ihkv de Flamencobiennale spreekt flamencoloog Faustino Núñez op 10 november (19u30) over Cuba in de Flamenco. De lezing zal met muzikale voorbeelden worden toegelicht. De voertaal is Engels. RASA, Pauwstraat 13a. Inl: 030-2316040 & www.rasa.nl

Op 15 november (12u) verzorgt prof.dr. Frans Verstraten (Psychonomie, UU) een lunchlezing over zijn boek Psychologie in een notendop. Onder het publiek worden twee exemplaren van het besproken boek verloot.

Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek, Heidelberglaan 3, De Uithof. Inl: 030-2532436 & www.sg.uu.nl