Rampzalige kettingreactie

Frozen Land Regie: Aku Louhimies. Met: Jasper Pääkkönen, Pertti Sveholm, Mikko Kouki. In: 5 bioscopen. ** scene uit de film Frozen Land (2005) Oorspronkelijke titel: Paha Maa FOTO: Filmmuseum Nederlands Filmmuseum

Frozen Land

Regie: Aku Louhimies. Met: Jasper Pääkkönen, Pertti Sveholm, Mikko Kouki. In: 5 bioscopen. **

Frozen Land begint met een random act of violence: de uitstekende literatuurdocent wordt ontslagen omdat de school ‘de focus moet verleggen’ naar wiskunde. Even later zien we hem als een gescheiden en met drankproblemen en zijn zoon worstelend wrak. Zijn aftakeling zet een kettingreactie van ramspoed in gang. Zijn zoon betaalt met een vals biljet van 500 euro en besmet iedereen die daarmee in aanraking komt. De film van de Fin Aku Louhimies ontleent zijn plot aan een verhaal van Tolstoj en zit qua mechaniek dicht tegen Bressons L’argent en Van Warmerdams De jurk aan.

Maar de film gaat wel erg haastig en mechanisch als een verwoestende cirkelzaag door het leven van de personages heen. In dat opzicht past Frozen Land in de mode van de mozaïekfilm. Veel lijnen, lekker verknopen en bloedig afknippen. Als ten slotte wordt uitgesproken dat een dode niet voor niets kan zijn gevallen, ben je al murw van alle ellende.

Bas Blokker