Plannen van politici

Minister Rita Verdonk, in de nummer twee voor de VVD, had het zo begrepen: de premier wil het bijzonder (dus christelijk) onderwijs afschaffen. Lijsttrekker Femke Halsema van GroenLinks corrigeerde haar gisteren in het tv-programma Nederland Kiest: „Nee, hij wil juist overal het bijzonder onderwijs invoeren.”

Aanleiding voor het korte meningsverschil waren de uitspraken van CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende in het IKON-televisieprogramma van Paul Rosenmöller. Volgens Balkenende moeten jongeren in het voortgezet onderwijs, ook op de openbare scholen, godsdienstlessen gaan volgen. „Ik wil dat als een verplicht onderdeel van het onderwijs invoeren. Of je nu wel of niet gelooft, godsdienstonderwijs is ontzettend belangrijk om te weten wat religie voor mensen betekent, wat de verschillen en overeenkomsten zijn” , aldus de CDA-voorman . Het moet een vast onderdeel worden van het curriculum, vindt hij.

Verplichte godsdienstlessen in het openbaar onderwijs, waar de leerlingen en de ouders nu zelf kunnen bepalen of ze dat willen? De woordvoerder van Balkenende kwam al snel met de noodzakelijke nuancering. „Bedoeld was dat alle leerlingen meer informatie moeten krijgen over wat de wereldgodsdiensten inhouden”. Het was Balkenende echt niet te doen om de leerlingen iets te laten beleven van welke godsdienst dan ook, zoals wel het geval is in het bijzonder onderwijs. (HvdB)