Parlement en president achter nieuwe grondwet Kirgizië

Het parlement van Kirgizië heeft unaniem ingestemd met een nieuwe grondwet. President Koermanbek Bakijev heeft het document vandaag ondertekend. Daarmee komt een eind aan een politieke crisis die dreigde op geweld en mogelijk een burgeroorlog uit te lopen.

De nieuwe grondwet voorziet in de overdracht van macht van de president naar het parlement. Alle 67 aanwezige parlementariërs stemden in met het document, dat eerder was opgesteld door parlementaire aanhangers van de president en oppositionele parlementariërs. Na de stemming juichten beide kampen en werd het volkslied gezongen. Volgens de oppositie is Kirgizië nu niet langer een presidentiële maar een parlementaire republiek – de eerste in Centraal-Azië.

De aanvaarding van de nieuwe grondwet werd ook buiten het parlementsgebouw, waar rond duizend aanhangers van de oppositie zich hadden verzameld, met gejuich ontvangen.

Volgens de oppositie zal de grondwet op zich niet alle problemen oplossen, maar schept het document wel de voorwaarden om ze op te lossen. Het parlement wordt uitgebreid van 75 naar 90 zetels. Na verkiezingen mag de winnende partij een regering vormen. Het parlement krijgt het recht zich uit te spreken over de benoeming van hoge functionarissen als de president van de centrale bank, de premier en de ministers. De president verliest het recht het parlement te ontbinden en de premier en de ministers te benoemen.

In een concessie aan Bakijev heeft de oppositie ingestemd met zijn eis dat de president en het huidige parlement aanblijven tot 2010 en dat er dus geen vervroegde verkiezingen komen. De oppositie heeft zeven dagen lang voor Bakijevs aftreden betoogd. (AFP, AP)