Paars-groene grap van Bos

Een goede grap van PvdA-leider Wouter Bos? In een filmpje op de PvdA-website krijgt Bos de keuze voorgelegd: een coalitie van CDA en PvdA, van PvdA, GroenLinks en SP of uit PvdA, VVD en GroenLinks. Bos kiest resoluut voor de laatste optie: „Het is nog nooit geprobeerd en het zal veel jonge mensen in het kabinet brengen”, zegt hij.

Het filmpje, waarin Bos zes multiplechoicevragen voorgelegd krijgt van Nieuwe Revu-journalist Leon Verdonschot, is bedoeld als „filmpje met een knipoog”, aldus Bos’ woordvoerder. Bos vraagt zich in zijn antwoord immers ook af hoe reëel zo’n coalitie is. „Door voor deze coalitie te gaan, kiest hij de minst serieuze optie”, aldus de woordvoerder. De drie partijen hebben bij elkaar rond de zeventig zetels in de peilingen. CDA en PvdA samen rond de tachtig en de linkse coalitie van PvdA, GroenLinks en SP heeft een kleine zeventig zetels.

Hoewel grappig bedoeld is het voor het eerst dat Bos direct antwoordt op de vraag welke coalitie zijn voorkeur heeft. Tot nu toe hield hij twee opties open, te weten CDA-PvdA en een linkse coalitie, die ook de voorkeur heeft van SP en GroenLinks.

Met name die laatste optie heeft Bos de afgelopen weken een aantal malen genoemd. In het radiodebat twee weken geleden zei hij dat het mooi zou zijn als het alternatief van een linkse coalitie tot de mogelijkheden zou behoren. In een interview met het FNV Magazine van deze week noemt hij het zelfs „fantastisch” als links tot de mogelijkheden zou behoren.

Het is voor het eerst dat de optie met VVD en GroenLinks genoemd wordt. Een woordvoerder van VVD-leider Rutte reageert verbaasd. „De VVD wil door met CDA, dat is de beste garantie voor voortzetting van het succesvolle beleid van de afgelopen jaren”, aldus de woordvoerder. De VVD heeft op minimaal drie punten onoverkomelijke problemen met de PvdA: de beperking van de hypotheekrenteaftrek, de AOW-plannen (ouderen laten meebetalen) en het asielstandpunt van de PvdA.

Bij GroenLinks twijfelden ze direct al aan het realiteitsgehalte van Bos’ opmerkingen, aldus een woordvoerder van Halsema. „Het is wel de week waarin de PvdA verwarring zaait en misplaatste grappen maakt. De beste manier om hier een einde aan te maken is helder te kiezen voor een linkse coalitie met GroenLinks en SP.”