Nu ligt Ahold in de uitverkoop

Ahold houdt uitverkoop, maar loopt kans helemaal van de beurs te worden gehaald.

Nu durfkapitalisten grotere bedrijven opkopen, ligt bijna de hele AEX binnen bereik.

Ahold riskeert de kans van de Amsterdamse beurs gehaald te worden. Foto Peter Hilz Nederland, Amsterdam, 16 maart 2001 effectenbeurs AEX / Euronext / beursplein5 / beursvloer aan het einde van weer een dag van dalingen aandelen /geldhandel / beleggen / Bussines /economie / beursvloer / optiebeurs / handelaren / stress / foto: Peter Hilz Hilz, Peter

Eén onderneming, twee zwerfkapitalisten en drie kansen (of bedreigingen, zo u wilt).

De pressie van de zwerfkapitalisten (hedgefondsen) Paulson en Centaurus op de top van supermarkt- en voedingsbedrijf Ahold om een grote Amerikaanse uitverkoop te houden, is half geslaagd. Voedingsgroothandel US Foodservice gaat wel in de verkoop, zei Ahold eerder deze week, maar de meeste Amerikaanse supermarkten niet. De Ahold-beurskoers is sindsdien met 6 procent gedaald.

Dat betekent dat de investeringsmaatschappijen (private equity) het nu voor het uitkiezen hebben. Zoals de Britse financiële toezichthouder FSA meldde: „De activistische technieken van zwerfkapitalisten op de financiële markten kunnen sommige bedrijven ‘overnamerijp’ maken voor biedingen van investeringsmaatschappijen, door strategisch falen te belichten en te ageren ten gunste van een wisseling van de leiding.”

Zwerfkapitalisten schuimen de wereld af op zoek naar het hoogste rendement. Investeringsmaatschappijen kopen complete bedrijven of divisies van concerns die daarvan af willen. Bedrijven die aan de beurs genoteerd waren, zoals uitgeefconcern VNU, verliezen dan hun beursnotering. De financiële slagkracht van deze investeerders wordt ook steeds groter.

Voor Ahold hebben de investeerders nu drie opties. De eerste: in de rij staan voor US Foodservice. Of toch mikken op de Amerikaanse supermarkten, die Ahold niet wil verkopen, terwijl de zwerfkapitalisten dat wel willen. Of een Europees record vestigen door meteen een miljardenbod op heel Ahold te overwegen?

Op de eerste actie kun je de klok gelijk zetten. De tweede optie is lastiger, maar financiers zijn traditioneel hongerig naar supermarkten en vergelijkbare bedrijven, die een fraaie kasstroom opleveren.

De derde kans is de meest gewaagde. Maar het onbereikbare is op dit moment niet meer ver weg. De opkopers zijn gretig, hun overnamekassen zijn vol en banken staan bovendien in de rij om te helpen met kredieten. Geld hoeft geen belemmering te zijn.

Ter illustratie: afgelopen week bevestigde het Franse mediabedrijf Vivendi de avances van KKR, de Amerikaanse private-equityfinancier, die bereid was 50 miljard dollar (40 miljard euro) te betalen.

De grootste transactie tot nu toe in Europa is de overname van de Deense telefoonmaatschappij Tele Danmark. Prijskaartje: bijna 13 miljard euro. De grootste in de VS is die van ziekenhuizenexploitant HCA: 33 miljard dollar (ruim 26 miljard euro).

Het bod op Vivendi ging niet door, maar de bedragen geven aan wie binnen het bereik van het ‘nieuwe kapitaal’ ligt. In Nederland vrijwel iedereen, behalve Royal Dutch Shell (officieel Brits). Dat is te groot. Nederland staat met overnames door investeerder dit jaar van VNU en de halfgeleiderdivisie van Philips sowieso al op de kaart. Het rapport van de Britse financiële toezichthouder FSA noemt als drie grootste markten op het Europese continent: Frankrijk, Duitsland en Nederland.

In het FSA-rapport wordt ook duidelijk waarom de bomen tot in de hemel groeien. Het kapitaal groeit snel. In de eerste zes maanden van dit jaar verwierven vijftien investeringsmaatschappijen nieuwe beleggingsfondsen met elk meer dan 1 miljard dollar. Daarmee stijgt hun koopkracht, temeer doordat zij bij grote transacties graag samenwerken.

Maar zeker zo belangrijk is de tomeloze inzet van het bankwezen. Bij grote overnames leggen de investeringsmaatschappijen maar 21 procent van het overnamebedrag op tafel, becijfert de FSA. De rest van de financiering bestaat uit rentedragende schulden, zoals bankkredieten.

Uit een peiling van de FSA onder grote banken in Londen blijkt dat de omvang van dergelijke leningen voor overnames door investeringsmaatschappijen met 17 procent is gestegen in twaalf maanden, tot 68 miljard euro. En het overgrote deel van die leningen wordt in de eerste vier maanden na de overname weer doorverkocht aan anderen. Dat verkleint de risico’s van de banken terwijl zij wel aantrekkelijke provisies incasseren.

En daarover maken de financiële toezichthouders, in Londen, Frankfurt en Amsterdam zich zorgen. Zij doen samen onderzoek naar het ‘nieuwe kapitaal’ en de gevolgen voor de economie. Want dat het een keer fout gaat met één of meer van zulke met schuld overladen overnames is volgens hen een kwestie van tijd.

Bekijk het laatste beursnieuws op www.beurs.nl

    • Menno Tamminga