Multatuli

Zeshonderd publicaties van en over Multatuli, de grootste Nederlandse schrijver van de negentiende eeuw, zijn sinds deze week digitaal toegankelijk op de website van Het Geheugen van Nederland, een programma voor het nationale culturele erfgoed. De documenten zijn afkomstig van het Multatuli Museum in Amsterdam. Het gaat om brochures die zijn gedigitaliseerd met subsidie van Metamorfoze, een landelijk programma ter behoud van het papieren erfgoed.

Multatuli was het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, die wereldberoemd werd door zijn kritische roman Max Havelaar over Nederlands Indië. Douwes Dekker schreef echter ook talloze pamfletten, toneelstukken, gedichten en maatschappelijke verhandelingen. Zijn ideeën hadden grote invloed op de Nederlandse arbeiders- en vrouwenbewegingen van het einde van de negentiende eeuw.

Bekijk de documenten op www.geheugenvannederland.nl of 96069 naar 7585.