Minder macht voor president Kirgizië

Bisjkek. De president van Kirgizië heeft een grondwetsontwerp ondertekend, dat zijn macht drastisch inperkt ten behoeve van het parlement. Daarmee is een einde gekomen aan de crisis die het land een week lang beheerste. Dinsdagavond braken gevechten uit toen demonstranten bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Bisjkek op aanhangers van president Bakijev stuitten. De oproerpolitie maakte een einde aan de strijd. Daarna bereikten de twee kampen een compromis over de grondwetswijzigingen, die nu door Bakijev zijn ondertekend. De president raakt het recht kwijt het parlement te ontbinden en de premier en de ministers te benoemen, ten gunste van het parlement. De oppositie zei dat Kirgizië hierdoor van een presidentiële republiek in een parlementaire republiek verandert.