Mauresmo raakt de eerste plaats kwijt

De Franse tennisster Amélie Mauresmo maakt op het officieuze wereldkampioenschap geen kans meer om net als vorig jaar het seizoen af te sluiten als de nummer één op de wereldranglijst. Van de acht beste tennissters van het jaar begonnen er dinsdag drie – onder wie de huidige nummer één Mauresmo – aan de WTA Championships die nog als eerste op de wereldranglijst konden eindigen. De Russin Maria Sjarapova en de Belgische Justine Henin zijn nog wel in de race om de toppositie.

De negentienjarige Sjarapova behaalde gisteren in haar tweede partij de tweede overwinning. Ze versloeg met 6-4 en 6-4 de Belgische Kim Clijsters, die voor het eerst in actie kwam. In dezelfde groep bracht Sjarapova’s landgenote Svetlana Koetsnetsova een andere Russin, Jelena Dementjeva, de tweede nederlaag toe: 7-5 en 6-3. Sjarapova voert met twee overwinningen de rode groep aan.

In de gele groep bracht Martina Hingis de spanning terug. De Zwitserse won gisteravond laat in drie sets van de Russische Nadia Petrova: 6-4, 3-6 en 6-3. De Russin was het slottoernooi begonnen met een overwinning op Mauresmo. Hingis verloor haar eerste partij van Henin, die de gele groep aanvoert. Mauresmo bezet de laatste plaats.

Om nummer één van de wereld te worden, moet Sjarapova in Madrid de wereldtitel veroveren en mag Henin de finale niet bereiken. Een overwinning in de halve finale is voor de Belgische voldoende om het tennisjaar af te sluiten als de nummer één van de wereld.

Vanavond staan vanaf zes uur de duels Henin-Petrova, Mauresmo-Hingis en Koetsnetsova-Clijsters op het programma.