Klein leed in The Greatest Country In The World

Het beste land van de wereld. Met de meeste vooruitgang. Volgens de Amerikanen dan. Soms kom je iets tegen dat die bewering nuanceert. Mobiele telefonie is er zo eentje. Betalen via internet een andere. Hoe het werkt hier? Met cheques. Als ik de huur van mijn kantoor wil betalen pak ik een cheque (wie kent

citibank.jpg
Het beste land van de wereld. Met de meeste vooruitgang. Volgens de Amerikanen dan.

Soms kom je iets tegen dat die bewering nuanceert. Mobiele telefonie is er zo eentje. Betalen via internet een andere. Hoe het werkt hier? Met cheques. Als ik de huur van mijn kantoor wil betalen pak ik een cheque (wie kent ze nog?), schrijf het bedrag uit en doe het papiertje op de post. De ontvanger haalt de cheque uit de envelop, loopt ermee naar de bank en wisselt het in voor geld.

Stel nou dat ik wil internetbankieren - en dat wil ik - hoe dan te handelen? Ik heb een rekening bij Citibank, onderdeel van het grootste financiële conglomeraat ter wereld. Die bank doet aan internetbankieren. Dat wil zeggen, het is een beetje doen alsof.

Ik kan namelijk een betaling verrichten via internet. Maar niet dat mijn geld dan bij een ander terechtkomt, wel dat ergens iemand op “print” drukt (misschien is het zelfs al geautomatiseerd) en dat er dan alsnog een cheque verschijnt. Die gaat dan in een envelop, op de post, iemand ontvangt deze, haalt ‘m uit de envelop en moet er alsnog mee naar de bank.

Vanochtend kreeg ik een mailtje van de Citibank. Een van mijn betalingen was geweigerd. Ik mocht bellen voor uitleg. De betaling aan de IRS, de belastingdienst, was niet geaccepteerd. “De IRS weigert cheques uit onze printers te ontvangen”, verontschuldigde de Citibank-meneer zich. “U moet zelf een cheque invullen en deze opsturen. Sorry. Wij voeren ook al een tijdje oorlog met ze.”