Jongerenclub voor volwassen mannen

Brommers werden Harley Davidsons, knokpartijen werden liquidaties.

Nu probeert justitie de genadeklap uit te delen aan de Nederlandse Hells Angels.

Voorafgaand aan de begrafenisoptocht voor de vermoorde Sam Klepper, in 2000, verzamelden vrienden zich bij de poort van Angel Place. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Sam Klepper, aspirant-lid van de Angels, werd in 2000 geliquideerd. De motorrijders begeleidden hem naar zijn graf. Foto Maurice Boyer Vrienden van de vermoorde Sam K. voor aanvang van de begrafenisoptocht bij Angel Place Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 0001017 Boyer, Maurice

De gemeente Amsterdam schonk roerige motorrijders in 1975 ruim 170.000 gulden voor de bouw van een eigen clubhuis. Met een eigen plek zouden de jongemannen rustiger worden en beter beheersbaar, althans dat hoopte de gemeente. In de twee jaar daarvoor sloegen de motorrijders namelijk winkeliers in elkaar, verstoorden ze schoolfeesten en voerden ze oorlog met andere motorrijders.

Met de komst van het clubhuis moest daar dus verandering in komen. De brommerclub Kreidler Ploeg Oost werd omgedoopt tot de Stichting Hells Angels. En ruige mannen met tatoeages begonnen aan de bouw van het clubhuis aan de H.J.E. Wenckebachweg, bij het Amstelstation in Amsterdam. Hun voorman was de 21-jarige Willem van Boxtel. Later beter bekend als Big Willem en tot 2004 president van de Hells Angels.

In 1978 werden de Nederlandse Angels door de Amerikaanse Hells Angels officieel erkend. En vanaf dat moment kon de gemeente de rust wel vergeten. De Angels (in de notulen van de raadscommissie destijds „uiting van jongerencultuur” genoemd) verkrachtten een 19-jarig meisje. Er volgden meer incidenten; de politie deed een inval in het clubhuis en vond wapens en 25 kilo aan drugs (1980), Angels bewerkten buspassagiers met kettingen (1981), ze vochten op een feest in Santpoort waar een dode viel (1982) en ze schoten op onderwereldfiguur Etienne U. (1982).

Begin jaren negentig leek het weer even rustig. De Angels stuurden met Kerst speelgoed naar kinderziekenhuizen en namen zieke kinderen mee voor een ritje achterop hun motor. In 1992 zei Big Willem zelfs tegen Het Parool dat mensen niet meer bang hoefden te zijn. De liefdadigheid was echter maar van korte duur, want in 1993 begon de Nationale Recherche een onderzoek naar de Amsterdamse afdeling van de Angels. De mannen zouden zich namelijk bezighouden met internationale drugs- en wapenhandel, met afgedwongen overnames van horecagelegenheden en met protectie van prostituees en bordeelhouders op de Wallen.

Getuigen waren moeilijk te vinden. Mensen waren bang voor represailles, en wie toch iets zei kon rekenen op klappen. Denk aan tv-presentator Henk van Dorp, die in 2000 werd geslagen omdat hij de club een criminele organisatie had genoemd.

De spanningen bij de Angels liepen in de loop der jaren op. In 2000 werden twee Hells Angels in een Haarlems bordeel doodgeschoten. En vier jaar later werden drie Angels door clubgenoten omgebracht in het Limburgse Echt. Volgens de politie vanwege een ruzie over drugs.

Het lukte de politie in dit geval om twaalf clubleden, Nomads van afdeling in Limburg, te arresteren. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twintig jaar cel tegen hen, de rechtbank veroordeelde de mannen tot zes jaar cel. Het OM ging daartegen in beroep en de zaak loopt nog steeds.

De arrestaties en de veroordelingen van de leden luidden het einde van de machtspositie van de Angels in. Het afzetten van Big Willem in 2004 door zijn eigen leden versterkte deze tendens. De president zou van plan zijn geweest Heineken-ontvoerder Willem Holleeder voor een miljoen euro te vermoorden in het clubhuis. De liquidatie zou in opdracht zijn geweest van de vastgoedhandelaar Willem Endstra, die vervolgens zelf is vermoord. Politie arresteerde Big Willem na zijn bad standing (een oneervolle verwijdering) en werd na enige tijd weer vrijgelaten. Maar de grote man was wel alles kwijt.

Agenten hielden vorig jaar oktober bij een grootscheepse actie in totaal 47 Angels aan. Tegen 22 van hen loopt momenteel nog een rechtzaak, deze wordt na de de zomer van 2007 hervat. Justitie probeert nu de genadeklap uit te delen, door de motorclub te laten verbieden.