Innovatie verdient aandacht

Op de site We The People van nrc.next discussieren deelnemers over belangrijke verkiezingsthema’s.

Nu: innovatie en onderwijs.

De 16-jarige Karsten zit in de vijfde klas van de havo. Natuur en techniek is zijn ‘profiel’. Op de site We the People schrijft hij over de gebrekkige kwaliteit van het onderwijs. Die ontneemt hem kansen, klaagt hij. „Ik merk dat ik twee keer zo goed in natuurkunde en wiskunde had kunnen zijn”, schrijft hij. „ Met die kennis had ik kunnen deelnemen aan Het Beste Idee, en aan het HBO of aan de Tcehnische Universiteit onerzoek kunnen verrichten.”

Karsten is één van de bijna drieduizend deelnemers aan We the People, het interactieve verkiezingsproject van nrc.next en NRC Handelsblad. Deelnemers konden in oktober onderwerpen noemen die ze in de campagne behandeld wilden zien. De top-drie: kwaliteit van het onderwijs, het innovatief vermogen van Nederland en de Europese samenwerking.

Deze maand formuleren bezoekers van de site tot aan de verkiezingen actiepunten die in een volgende kabinetsperiode moeten worden gerealiseerd. De punten kunnen worden toegelicht met een stemverklaring. Zo willen veel bezoekers softwarepatenten afschaffen, omdat die innovatie zouden remmen en pleit men voor plannen voor verbetering van het onderwijs.

Over innovatie en onderwijs vond afgelopen dinsdagavond een chatsessie plaats met Ben Verwaayen, topman van British Telecom en voorzitter van de commissie die het VVD-verkiezingsprogramma schreef. Tien bezoekers van de site discussieerden samen met vijf NRC-redacteuren met Verwaayen over issues zoals de patentkwestie, de rol van de overheid bij innovatie en het onderwijs.

Hier volgt een selectie uit de stemverklaringen en uit de chat.

Kijk voor meer informatie op: wethepeople.nrc.nl