Hoofdredacteur Trouw stopt er mee

Frits van Exter (Petterik Wiggers) Frits van Exter FOTO: Petterik Wiggers Wiggers, Petterik

Amsterdam, 9 nov. - Frits van Exter, hoofdredacteur van dagblad Trouw, heeft vandaag zijn vertrek aangekondigd bij de kleinste krant van het PCM-concern. „Laat NRC Handelsblad en de Volkskrant maar de meeste aandacht trekken binnen PCM. Des te makkelijker is het voor Trouw om een eigen koers te varen.”

Van Exter (51) stopt in april 2007, negen jaar nadat hij aantrad als hoofdredacteur. In 2005 bouwde hij het dagblad om tot een krant op tabloidformaat. Sindsdien groeit het aantal lezers, en voor het eerst sinds lange tijd maakt Trouw ook geen verlies. Dat laatste is te danken aan een ingrijpende bezuinigingsoperatie in opdracht van uitgever PCM, waardoor de Trouw-redactie twintig arbeidsplaatsen verloor en kromp tot 118 redacteuren. „Vóór die tijd heb ik al overwogen te stoppen, maar ik voelde me verantwoordelijk om ook de redactie door die vervelende periode van bezuiniging heen te slepen”, zegt Van Exter. Uiteindelijk werden gedwongen ontslagen voorkomen „en nu is een goed moment om te stoppen”.

Volgens de hoofdredacteur heeft Trouw – „zeker geen noodlijdende krant” – zich bewezen als een dagblad met een duidelijk eigen profiel. „Sinds we een apart katern met achtergronden brengen, de Verdieping, is onze onderscheidende factor beter zichtbaar.” Hetzelfde geldt voor de pagina’s ‘religie en filosofie’ in de protestants-christelijke krant: „De oude kerkpagina was toch een soort schaamlap geworden.”

Van Exter kondigt zijn vertrek een half jaar tevoren aan en beslist pas in april wat zijn volgende baan zal zijn: „Ik kies inderdaad niet voor de methode-Jensma”, verwijzend naar de hoofdredacteur van NRC Handelsblad, die twee maanden geleden met onmiddellijke ingang stopte. De langst zittende hoofdredacteur van de PCM-kranten blijft Pieter Broertjes van de Volkskrant. Hij trad in 1995 aan. Van Exter: „Pieter heeft bij zijn jubileum weleens iets laten doorschemeren over stoppen, maar blijkbaar heeft hij het nog steeds goed naar zijn zin.”