Holland Festival jubileert met topproductie

Amsterdam, 9 nov. Het Holland Festival, dat volgend jaar de zestigste verjaardag viert, wordt geopend met een internationale top-productie van de opera Uit een dodenhuis (1930) van de Tsjechische componist Léos Janácek. De voorstelling in het Amsterdamse Muziektheater wordt gedirigeerd door Pierre Boulez en geregisseerd door Patrice Chéreau met decors van Richard Peduzzi. Datzelfde artistieke team was in 1976 in Bayreuth verantwoordelijk voor de aanvankelijk zeer omstreden en uiteindelijk legendarische productie van Wagners Der Ring des Nibelungen, toen precies een eeuw oud. Uit een dodenhuis, een opera naar een korte roman van Dostojevski, is een internationale co-productie van het Holland Festival, de Scala van Milaan, de Wiener Festwochen, het Festival van Aix-en-Provence en de Metropolitan Opera in New York. De voorstelling wordt begeleid door het Mahler Kamerorkest. Er wordt gezongen door onder anderen Olaf Bär, John Mark Ainsley, Wolfgang Brendel en het Arnold Schönberg Koor.