‘Hogere prijs maakt biertje onaantrekkelijker’

Henri Reuchlin , woordvoerder Centraal Brouwerij Kantoor. Foto Jørgen Krielen Amsterdam 06-11-2006/Henri Reuchlin Krielen, Jorgen

Er bestaat toch nog eensgezindheid in Europa. Het plan van de Europese Commissie om de minimumaccijns op bier en sterke drank te verhogen, stuit op veel verzet. Duitsland noemt een prijsverhoging voor bier onaanvaardbaar. Deze week kregen de Duitsers op de vergadering van ministers van Financiën in Brussel volop steun van andere landen, zoals Tsjechië, Litouwen en Letland zodat een besluit is uitgesteld. Ook Nederlandse bierbrouwers zien niets in het plan, zegt Henri Reuchlin, woordvoerder van het Centraal Brouwerij Kantoor in Amsterdam:

Wordt een biertje in Nederland duurder?

„Dat niet. Nederland heft al een accijns op bier dat veel hoger is dan het minimumtarief van 9 euro dat in Europa geldt. De Nederlandse staat heft 25 euro accijns op 100 liter bier. Dat levert de schatkist jaarlijks 315 miljoen euro op. Maar een Nederlander die naar Tsjechië gaat of naar Spanje, moet daar – als de Europese Commissie haar zin krijgt – wel meer voor een biertje gaan betalen. In Tsjechië zou accijns op bier met 31 procent stijgen, in Spanje met 7,7 procent.”

Waarom verzet u zich tegen de maatregel?

„Het is een verkapte belastingverhoging en daar zien we niets in. Er is geen enkele economische reden voor de hogere accijns.”

Minister Zalm is voor het plan, omdat de Europese tarieven sterk verschillen.

„Er wordt met twee maten gemeten. Het minimumtarief voor wijn gaat niet omhoog – dat is nul en blijft nul – terwijl de accijns voor bier telkens stijgt. Dat is verkapte staatssteun aan de wijnbouw. Het wordt steeds onaantrekkelijker gemaakt om bier te kopen. Daarom voelen we er niet voor.”

Het duurder maken van drank bevordert wel de volksgezondheid.

„Dat werkt niet. Kijk maar naar de Scandinavische landen. Torenhoge prijzen, maar er wordt niet minder gedronken. Trouwens: met mate een glaasje drinken, past zeker in een gezonde levensstijl.”