Hamasleider kondigt einde bestand aan

De internationale leiding van het moslimfundamentalistische Hamas heeft aangekondigd de dood van 19 inwoners van het Palestijnse stadje Beit Hanoun te vergelden met zelfmoordaanslagen in Israël.

Khaled Meshaal, een Jordaanse Palestijn en overkoepelend leider van Hamas, heeft in Damascus gezegd dat het bestand dat Hamas het afgelopen jaar min of meer in acht nam officieel niet langer geldig is. „Alle Palestijnse groepen worden aangemoedigd actief deel te nemen aan het verzet tegen de zionistische terreur, hoe moeilijk de situatie ter plaatse ook is. Ons vertrouwen in de militaire vleugel is groot”, aldus Meshaal.

In de Gazastrook, waar tienduizenden vandaag zullen deelnemen aan de demonstratieve begrafenissen van de slachtoffers, onder wie zeven vrouwen en acht kinderen, pleiten Hamasleiders voor aanslagen in „de zionistische steden”.

Palestijnse militanten schoten gisteren elf en vanochtend zeven Qassamraketten in de richting van het Israëlische Sderot. Ook Fatahgroepen riepen op het „bloedbad van Beit Hanoun” te vergelden. In pamfletten werd het drama van Beit Hanoun vergeleken met Qana, het dorp in Zuid-Libanon dat deze zomer door de Israëlische luchtmacht per vergissing werd gebombardeerd en waarbij 23 burgers werden gedood.

De Palestijnse premier Haniyah van Hamas heeft gesprekken met president Abbas van Fatah over de vorming van een eenheidsregering opgeschort. Tijdens de talrijke demonstraties in Gazastad wordt Abbas een verrader van de Palestijnse zaak genoemd. Toch verwachten Palestijnse commentatoren dat de gesprekken, waarbij ook Europese en met name Noorse diplomaten zijn betrokken, binnen enkele dagen worden voortgezet.

Abbas zei dat het Israëlische offensief in Gaza, waarbij sinds juni meer dan 300 Palestijnen zijn gedood, zijn streven naar een eenheidsregering zonder directe Hamasleden ernstig ondermijnt.

De Israëlische premier Olmert heeft aan president Abbas zijn excuses aangeboden, maar tegelijkertijd gezegd dat de militaire operaties tegen de Qassambrigades doorgaan. Minister Peretz legde de verantwoordelijk voor het drama ook bij de militanten die Beit Hanoun gebruiken om hun raketten af te schieten.

Uit eerste onderzoek van het leger is gebleken dat het appartementengebouw en de vijf aangrenzende huizen in Beit Hanoun zijn beschoten met zeker 24 artilleriegranaten. Het zou de bedoeling zijn geweest landerijen buiten het stadje te beschieten, zodat de Qassambrigades afgeschrikt werden. Waarschijnlijk is er bij het programmeren van een 155 millimeter houwitser een menselijke fout gemaakt, aldus de onderzoekers.