Groot-Brittannie

Oh Baby! Dat de schrijfster het theaterpubliek over haar productie Dirty Dancing wilde laten dromen, was misschien een tikkeltje te ambitieus. Britse critici hadden vooral problemen met het feit dat dit stuk zo dicht mogelijk bij het originele filmverhaal moest blijven. Hoe dan ook, de vooroordelen die dit charismatische paar te verduren hadden in 1987 zijn tijdloos en herkenbaar. De choreografie is dynamisch. Terwijl Patrick Swayze verderop in het Piccadilly Theatre speelt, trok de première zo’n beetje de hele theaterwereld aan, van Dame Judi Dench en Joanna Lumley tot Sir Ian McKellen. Maar de show is de meest verkochte ooit in de West End.

Boekingen t/m 7 april, Dirty Dancing, Aldwych Theater, Londen WC2, 004420 7379 3367 & www.aldwychtheatre.com

Velazquez De National Gallery presenteert met 40 schilderijen de helft van het levenswerk van Diego de Velazquez, een must voor iedere kunstliefhebber. In zijn tijd geloofden maar weinig mensen dat de levendige wereld die hij ze voorschilderde echt was. De minutieuze voorstellingen van gebakken eieren, waterdruppels en opgezwollen oogleden toonden het talent om een ware replica te creëren al voordat deze 23-jarige jongen uit Sevilla hofschilder werd van Philip IV. Velazquez verheerlijkte het sombere bestaan van de zuidspaanse werkende klasse voordat hij het elitaire hofleven op het doek neerzette. De koning sprak ooit een van zijn schilderijen aan, het voor een echte hoveling gehouden te hebben.

T/m 21 jan, Velázquez, National Gallery, Londen WC2, 004420 7747 2885 & www.nationalgallery.org.uk

En verder in Londen: T/m 26 mei, Monthy Python’s Spamalot, Palace Theatre, Shaftsbury Avenue, Piccadilly Circus, 0044870 890 0142 & www.monthypythonsspamalot.com; T/m 28 nov, Book Now Literature Festival 2006, 15e jaarlijks festival aan de Thames rivier met o.a. Fay Weldon, verschillende locaties in Richmond upon Thames, 004420 8831 64 94 & www.richmond.gov.uk/literature