Geven omdat het kan

Tomtom-oprichter Pieter Geelen schenkt 100 miljoen.

Toch ziet hij zichzelf niet als voorbeeld.

Met Pieter Geelen heeft Nederland er sinds deze week een weldoener bij. De medeoprichter van navigatiesystemenmaker Tomtom geeft 100 miljoen euro aan goede doelen. Daarvoor richtte hij de Turing Foundation op, genoemd naar de Britse wetenschapper Alan Turing, een van zijn helden. Het geld gaat naar projecten op het gebied van onderwijs, natuur, kunst en lepra.

Net als de andere oprichters van Tomtom werd Geelen (42) multimiljonair door de beursgang van het bedrijf in mei vorig jaar. Met een geschat vermogen van 715 miljoen euro is hij volgens zakenblad Quote 26ste op de lijst van rijkste Nederlanders.

Waarom geeft u zoveel geld weg?

„Omdat ik het kan. En omdat ik geloof in de samenleving. Sommige mensen denken: ieder voor zich. Andere mensen zeggen: je moet ook voor elkaar zorgen.”

Waarom geeft u specifiek aan deze vier doelen?

„Het is veel geld, maar het is niet oneindig. Je zult toch moeten kiezen wat je het meeste aanspreekt. Met mijn vrouw hebben we gekeken wat we belangrijk vinden. Lepra was iets wat er al uitschoot toen ik klein was. Als kind kon ik niet begrijpen dat volwassenen dat lieten gebeuren, kinderen die vingers kwijtraken. Terwijl medicijnen heel goedkoop waren. Kunst is natuurlijk iets heel anders, maar daar kun je ook vol vuur over zijn.”

Is het de bedoeling dat ook anderen geld aan de stichting doneren?

„De stichting moet zich natuurlijk eerst bewijzen, maar als het goed wordt uitgewerkt, zie ik niet in waarom dat niet zou kunnen.”

Bent u al langs geweest bij de andere Tomtom-oprichters?

„Volgens mij hebben zij hun eigen initiatieven. We doen niet alles samen. Het zou ook wel toevallig zijn als zij precies dezelfde doelen zouden willen steunen. Ik zie mezelf ook niet als een voorbeeld, dit is gewoon wat ik met dat geld wil doen.”

Waarom wilde u niet op de foto?

„Ik wil niet op de voorgrond treden.”

Waarom heeft u dan de gift wel bekendgemaakt?

„Ik geloof niet dat in stilte had gekund. Tomtom staat in de belangstelling, we zijn naar de beurs gegaan. Het was toch wel naar buiten gekomen. Daarom heb ik gezegd: ik sta één dag de pers te woord. Dat is ook goed om de stichting bekendheid te geven. Men moet ons straks weten te vinden om een aanvraag te kunnen doen.”