Geen relatie breuken baby’s

De botbreuken bij baby’s in drie verschillende ziekenhuizen, hebben geen verband met elkaar. Die conclusie trekt de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK) in een interne memo die onder de leden is verspreid. De NVK ziet daarom geen aanleiding om ziekenhuizen op te roepen tot het nemen van extra veiligheidsmaatregelen.

Het VU medische centrum in Amsterdam maakte enkele weken geleden bekend dat er op de kinderafdeling bij twee jonge baby’s onverklaarbare botbreuken waren geconstateerd. Het VU-ziekenhuis deed daarop aangifte bij de politie. Het medisch én het strafrechtelijk onderzoek naar de botbreuken is nog gaande, aldus de VU.

Kort daarop werd bij een baby in het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) ook een botbreuk vastgesteld. Gisteren maakte het AMC bekend dat de drie gebroken ribben bij de baby waren ontstaan door de algehele conditie van de baby die al sinds de geboorte een half jaar geleden in het ziekenhuis verblijft. Volgens een woordvoerder van het AMC is vastgesteld dat het kind een „broos skelet” heeft. Eind vorige week meldde het St. Elizabeth-ziekenhuis in Tilburg ook een geval van een onverklaarbare botbreuk bij een baby. De oorzaak is nog niet vastgesteld.

Kinderarts D. Tibboel van het Erasmus medisch centrum is voorzitter van de commissie patiëntveiligheid van de NVK en heeft het onderzoek naar de verschillende incidenten in de drie ziekenhuizen begeleid. Volgens hem is er „geen enkele aanwijzing dat er een bottenbreker door Nederland reist”. De conclusie dat er geen verband is tussen de individuele gevallen, is volgens Tibboer getrokken na uitvoerig medisch onderzoek en overleg tussen diverse hoogleraren kindergeneeskunde. „Het is heel vervelend dat er zoveel paniek is ontstaan door deze gevallen. Vooral omdat het gevoel van veiligheid van patiënten erdoor wordt aangetast.”