Galerieselectie

Tjebbe BeekmanNa zijn verblijf aan de Rijksakademie in Amsterdam vertrok de Nederlandse schilder Tjebbe Beekman naar Berlijn, waar hij zijn intrek nam in een atelier in de wijk Friedrichshein. Zijn monumentale doeken tonen de grauwe Oost-Duitse gevels van flatgebouwen, met satellietschotels op de balkons, maar ook de overweldigende interieurs van warenhuizen. Donkere tinten domineren de zwaarmoedige schilderijen. Soms mengt Beekman zijn verf met zand, waardoor de betonnen façades nog meer textuur krijgen.

Schilderijen van Tjebbe Beekman. T/m 25 nov in Galerie Diana Stigter, Elandstraat 90, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

RankinBegin jaren negentig begon de net afgestudeerde fotograaf Rankin (J.R. Waddell, 1966) samen met journalist Jeffesron Hack het trendy magazine Dazed & Confused. Het blad werd al snel een toonaangevende glossy en werd vooral geroemd om de innovatieve fotografie. Rankin maakte memorabele portretten van celebrities uit de wereld van pop, mode en film. Zijn foto’s zijn vaak erotisch en shockerend – tijdens zijn studie maakte hij al een serie naaktfoto’s van een 75-jarige vrouw. Toch lieten prominenten als koningin Elizabeth en Tony Blair zich door hem portretteren.

Foto’s van Rankin. T/m 25 nov in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. Do t/m za 12-18u.

Thomas ElshuisKunstenaar Thomas Elshuis maakt series over reizen zonder dat hij daarvoor de deur uit hoeft. Zijn inspiratiebron is een archief van twintigduizend dia’s die hij erfde van een overleden familievriend. De beelden, geschoten tussen 1960 en 1995, bestaan uit stadsgezichten, landschappen, voorbijgangers, tuinen en havens uit heel de wereld. Elshuis bewerkt de foto’s op zijn computer tot geheel eigen composities.

Fotowerken van Thomas Elshuis. T/m 10 dec in Galerie Gist, Gravenstraat 7, Brummen. Vr t/m zo 13-17u30.

1st ShiftIn november en december viert Maurits van de Laar zijn vijftienjarige jubileum als galeriehouder met twee tentoonstellingen met de naam 1st Shift. De tekenkunst heeft altijd een belangrijke plaats gehad in de galerie, zo blijkt uit de getoonde werken van Robine Clignett, Marcel van Eeden, Martin Assig, Justin Wijers, Erzsébet Baerveldt en Frank van de Broeck. Maar ook schilderijen van Diederik Gerlach, Anuli Croon, Erik Pape, Ronald Versloot en Aafke Bennema maken deel uit van het overzicht.

15-jarig jubileum. 10 t/m 26 nov in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

Cyprian KoscielniakTekenaar Cyprian Koscielniak is vooral bekend van zijn illustraties voor NRC Handelsblad. Galerie Poonberg toont naast een selectie van originele tekeningen die in de krant verschenen nu ook zijn vrije werk, dat groter van formaat is. Met grove penseelstreken en een opzettelijk harkerige penvoering zet Koscielniak architectonische constructies op het papier. De tekeningen zitten vol verwijzingen naar de kunstgeschiedenis en commentaren op de samenleving.

Tekeningen van Cyprian Koscielniak. T/m 24 dec in Galerie Poonberg, Taxusstraat 20, Rotterdam. Do t/m zo 11-17u.

En verderSchilderijen van Thomas Raat t/m 25 nov in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; foto’s van Julian Germain t/m 19 nov in Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; foto’s en film van Lukasz Skapski t/m 18 nov in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; sculpturen van Hans W. Hovy t/m 18 nov in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam; tekeningen van Nik Christensen t/m 25 nov in Galerie Gabriel Rolt, Elandsgracht 34, Amsterdam; schilderijen van Victor Man t/m 9 dec in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; schilderijen van Marlene Dumas t/m 25 nov in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; tekeningen van Marc Nagtzaam t/m 18 nov in Galerie van den Berge, Westwal 45, Goes; recente werken van Alphons Freijmuth t/m 12 nov in Galerie Wansink, Kapoenstraat 20, Maastricht; tekeningen van Irene Drexler en Pjotr Müller t/m 3 dec in Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam.