Frankrijk

William Hogarth Het Louvre wijdt een eerste overzichtstentoonstelling aan William Hogarth (1697-1764), de meest subversieve 18de eeuwse Britse schilder, zowel door de aard van zijn werken als door zijn vlotte impressionistische stijl. Zijn werken munten uit door dramatische intensiteit en humoristische waarneming van het detail. Om met de mythologische en religieuze Italiaanse schilderkunst te wedijveren, een statig genre dat hij verafschuwde, legde Hogarth zich toe op het uitbeelden van de maatschappij waarvan hij de hypocrisie aan de kaak stelt. Het is verbazingwekkend dat er tot nu toe zo weinig aandacht aan Hogarth in Frankrijk werd besteed, gezien de moderniteit van zijn werk. De schade wordt nu ingehaald met 45 doeken en 40 gravures die een interessante weerspiegeling zijn van de economische groei en de sociale veranderingen in het Engeland van de 18de eeuw.

William Hogarth t/m 8 jan in het Musée du Louvre, www.louvr.fr

Foto’s Elke twee jaar staat in Parijs de maand november in het teken van de foto. Voor zijn 14e editie telt de Mois de la photo ruim 60 exposities, ontmoetingen, debatten, projecties, veilingen en een beurs. Er zijn thematische exposities zoals La Photographie humaniste in de Bibliothèque nationale en Le Photojournalisme et la presse, 1955-2005 in de Passage du Désir en talrijke monografische exposities zoals Desirée Dolron in het Institut Néerlandais. De 10de editie van de belangrijke beurs Paris-Photo vindt van 16 t/m 19 nov plaats in de Carrousel du Louvre.

Mois de la photo, 0033-144787526 en www.mep-fr.org.

En verder in Parijs L’elisir d’amore, komische opera van Donizetti t/m 19 nov in de Opéra Bastille, www.operadeparis.fr; Robert Rauschenberg :Combines en Yves Klein t/m resp 15 jan en 5 febr in het Centre Pompidou www.centrepompidou.fr; Maurice Denis en La Photographie de Maurice Denis t/m 21 jan in het Musée d’Orsay www.musee-orsay.fr