Een warme wereld

Deze week kijk ik eens rond op Other People’s Weblog. Ik startte het mijne, www.nrc.nl/kokenetc, zo’n acht maanden geleden. Tot die tijd, ik ben een hopeloos ouderwets meisje, had ik geen flauw benul van het leven dat zich afspeelt in de culinaire blogosfeer. Wat blijkt? Alleen al in Nederland en België zijn er minimaal honderd foodblogs. En dat is de officiële telling, van diningandwining.com. Het zijn er waarschijnlijk meer.

Al die blogs worden dagelijks volgeschreven door mensen die net zoveel van eten en drinken houden als ik. De een plukt paddestoelen en legt nauwgezet uit hoe je die kunt drogen. De ander doet verslag van de verjaardag van de buurvrouw, inclusief complete fotoreportage van het koud buffet. Er zijn blogs met uitsluitend recepten en er zijn blogs waarop meer wordt gekletst dan gekookt.

Het is aanlokkelijk leven, daar in de blogosfeer. Een warme wereld van gelijkgestemden, waarin ik uren per dag zou kunnen rondzwerven. Maar helaas, ik kom er veel te weinig aan toe. Toen ik dat afgelopen maandag openlijk toegaf, schreef Edith mij: „Maar Janneke, het bekijken van foodblogs van anderen maakt juist een groot deel van de charme van zelf bloggen uit. Ik vind het altijd leuk om te weten wat anderen in de keuken uitspoken. Daarnaast geven de reacties op je eigen weblog de bevestiging dat je gelezen wordt. En de manier om anderen erop te wijzen dat ook jij online bestaat, is door bij hen berichtjes achter te laten, zodat zij weer nieuwsgierig naar jou worden.”

Dat was natuurlijk een regelrechte uitnodiging om op www.eediete.nl/keuken/ te gaan kijken. Een investering van tien minuten, waardoor ik nu niet alleen weet wat Edith de laatste tijd zoal gegeten heeft, maar ook welke andere blogs zij heeft bezocht en welke culiteratuur op haar nachtkastje ligt. Nee, ik heb geen berichtje achter gelaten. Voor je ’t weet maak je nieuwe vrienden en daar heb ik écht geen tijd voor.

Deze roergebakken spitskool at Edith vorige week dinsdag.

Voor 2 personen:

2 eetlepels olie

1 kleine ui, gesnipperd

1 teentje knoflook, kleingesneden

klein stukje gember, kleingesneden

1 el kerriepoeder

2 appels, ongeschild, in stukjes

200 g spitskool

grof gesneden

handje rozijnen, geweld

100 g gare doperwten (diepvries)

handje cashewnoten, grof gehakt

2 el geraspte kokos

Verhit de olie en fruit hierin de ui, knoflook en gember. Bak de kerrie een minuutje mee. Bak daarna de appelstukjes en rozijnen even mee. Voeg de spitskool toe en bak tot de spitskool gaar maar nog net knapperig is. Warm de doperwten even mee, maak de groente op smaak met zout en garneer met cashewnoten en kokos. Serveer met basmatirijst.

Janneke Vreugdenhil

Wat is volgens jou de charme van foodbloggen en foodblogs? Praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc