Een hond per baas in Peking

Sinds 1970 mogen de Chinezen officieel slechts een kind hebben, maar nu moeten inwoners van Peking zich ook houden aan een één-hondbeleid. Dat moet verdere verspreiding van hondsdolheid voorkomen.

De autoriteiten hebben de hondenbezitters opgeroepen ‘een harmonieuze samenleving’ te stichten door een goede baas voor hun hond te zijn. De nieuwe regels gelden voor negen wijken van de hoofdstad. Ze volgen op een provinciale campagne in augustus, waarbij duizenden honden onder toeziend oog van hun eigenaren werden doodgeslagen.

Het houden van honden is een ware rage. Overal zijn trimsalons en dierenwinkels geopend. Het uitlaten van meerdere honden is voor velen een manier om rijkdom te tonen.

Maar het groeiend hondenbezit en de nalatigheid van de baasjes hun dieren te vaccineren vormen volgens de autoriteiten een gevaar voor de volksgezondheid. In China is slechts 3 procent van de honden ingeënt tegen hondsdolheid.

Het is nu ook verboden honden mee te nemen naar openbare gelegenheden als markten, ziekenhuizen en bioscopen.