Dwergstelsels rond melkweg zijn toch geen `bouwafval`

Rotterdam, 9 nov. De dwergsterrenstelsels die als satellieten rond ons melkwegstelsel bewegen, zijn geen overgeschoten bouwstenen van die melkweg. Dat schrijft een team onder leiding van de Groningse astronoom Amina Helmi in het jongste nummer van Astrophysical Journal Letters. Volgens de gangbare theorie is ons melkwegstelsel ontstaan uit versmelting van kleinere dwergstelsels. Maar de vier satellietstelsels waaraan nu gemeten is - Sculptor, Sextans, Fornax en Carina - kunnen niet worden beschouwd als bouwstenen die bij dat proces overbleven, aldus de onderzoekers. Zij maten de chemische samenstelling van ruim tweeduizend sterren in de vier dwergstelsels. Sterren die arm zijn aan ijzer en die in de buitengebieden van de melkweg wél voorkomen, werden hier niet gevonden. Dat duidt erop dat de dwergstelsels hun eigen ontstaansgeschiedenis hadden en wellicht later ontstonden dan de stelsels die tot onze melkweg versmolten.