Drukkerij van nrc.next beschoten met explosief

De drukkerij van PCM Uitgevers in Amsterdam is gisterennacht beschoten met een explosief. Het projectiel sloeg tegen de gevel van het gebouw en kwam tot ontploffing. In het gebouw aan de Van der Madeweg worden onder meer nrc.next, NRC Handelsblad, Trouw, de Volkskrant en Het Parool gedrukt. Er vielen geen gewonden. In de gevel ontstond een klein gat. Er sneuvelden vier ramen.

De politie weet nog niet waarmee het explosief is afgevuurd. Volgens een woordvoerder zou het kunnen gaan om een granaatwerper, een raketwerper of een zelfgemaakt projectiel. Op diverse plekken op het terrein van de drukkerij hangen camera’s. De beelden daarvan worden door de politie onderzocht.

Waarnemend hoofdredacteur Birgit Donker van NRC Handelsblad en nrc.next is vooral verbaasd en geschrokken over de aanslag. De afgelopen tijd is er volgens haar aan bedreigingen „niets buitengewoons” binnengekomen op de krant. Ook hoofdredacteur Erik van Gruijthuijsen van Het Parool zegt dat zijn redactie geen bedreigingen heeft ontvangen. Het Parool heeft onlangs veel geschreven over ondernemers op de Wallen in Amsterdam. Sommige ondernemers hebben problemen met de gemeente Amsterdam over de vergunningen voor bordelen. Ook bij de Volkskrant en Trouw zijn recentelijk geen bedreigingen binnengekomen.

In 2003 werd de redactie van het zakenblad Quote beschoten.