De stemming

Vrouwvertrouwen

Vrouwen stemmen linkser dan mannen. En vrouwen die bladen lezen als Margriet, Flair, Story, Libelle en Viva zijn veel minder enthousiast over de grote politieke partijen dan de gemiddelde Nederlandse vrouw. Veel liever dan PvdA of CDA, zien zij de SP of GroenLinks regeren, terwijl ze ook positiever staan ten opzichte van kleine partijen als de Partij voor de Vrijheid en de Partij voor de Dieren.

Dit blijkt uit een onderzoek dat Maurice de Hond deed naar de politieke voorkeuren van lezers van zestien vrouwenbladen op de speciale website www.alsvrouwenhetvoorhetzeggenhadden.nl in opdracht van Sanoma Uitgevers.

Gevraagd naar hun voorkeur voor Jan Peter Balkenende (CDA) of Wouter Bos (PvdA) als nieuwe premier, wint Bos met een kleine marge. Maar een veel groter percentage vindt eigenlijk geen van beiden geschikt voor het premierschap. De Hond: „Meer mensen hebben een hekel aan Bos of Balkenende dan een voorkeur voor een van de twee.”

Grote winnaar onder de bladenlezende vrouwen is, volgens De Hond, de SP. „De SP is de nieuwe PvdA”, zegt De Hond. „Veel vrouwen vertrouwen Marijnissen. Bos vinden ze minder authentiek.” In de populariteit van de SP onder vrouwen ziet De Hond „een vertaling van het zorgzame”. „Vrouwen lijken wat meer op emotie te stemmen en mannen meer op ratio.” (CB)

Buzzword: keihard

Tijdens de verkiezingscampagnes maken sommige woorden carrière. Het nieuwste buzzword is ‘keihard’. De opmars van dit bijvoeglijk naamwoord begint in de uiterst rechtse hoek van het politieke spectrum. Wilders (Partij voor de Vrijheid) zegt in zijn Verkiezingspamflet dat hij een land wil „dat crimineel gedrag op straat en islamitisch terrorisme keihard aanpakt en bestraft”. De partij EenNL van Marco Pastors stelt in het recente Aanvalsplan Pedoseksualiteit: „Ook aanbieders van kinderporno moeten keihard worden aangepakt.” En Nawijn van De Partij voor Nederland wil de VS „keihard steunen” en „mensen die openbare eigendommen vernielen keihard aanpakken”.

Er gaat kennelijk een zekere bekoring uit van het woordje keihard. Inmiddels is het overgenomen door alle politieke partijen. Soms wordt het gebruikt in een ongewone context. Zo gaf het Kamerlid Albayrak in het AD een advies aan haar seksegenoten: „Durf keihard vrouw te zijn.” En het verkiezingsprogram van de doorgaans toch niet keiharde ChristenUnie: „Islamitisch geïnspireerd terrorisme moet keihard worden bestreden.” PvdA-leider Bos maakt zichzelf tot hardheidskampioen. In zijn vorige week verschenen boek Wat Wouter Wil spreekt hij over „keiharde PvdA’ers met een keiharde respectagenda”. De reden hiervoor: de PvdA wil niet langer geassocieerd worden met „softe Henkie”. (FV)