Dan is er altijd nog het ‘Libelle’-kabinet

Nog anderhalve week en dan zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Als na het tellen van de stemmen de PvdA en het CDA er weer niet uit komen samen, en het ook over rechts niet lukt, geen nood: er is altijd nog het Libelle-kabinet. „Als grootste vrouwenblad van Nederland vinden we dat we ons toch even moeten bemoeien met iets wat iedereen aangaat. En daarom geven we Hare Majesteit en de toekomstige formateur een kleine voorzet”, schrijft de redactie. Wieke Biesheuvel (columniste van het blad en „de drijvende kracht achter de Libelle puzzelmarathons”) zou Balkenende op moeten volgen als minister-president. Op de vraag „wat ze meteen zou aanpakken” zegt Biesheuvel: „Omdat een op de vijf scholieren de verzorging in zou moeten om de vergrijzende kwakkelaars straks zorg te kunnen bieden: maak hun opleiding gratis. Waar ik dat geld vandaan haal? Ik stuur alle managers weg die plannen bedenken die niemand uitvoert.”

Libelle (2,15 euro) bedacht ook nieuwe ministeries, zoals van ‘Manieren en omgangsvormen’. Schrijfster en etiquette-expert Beatrijs Ritsema zou er de baas van moeten worden: „Ik wil een opvoedkamp beginnen voor ouders van wie de kinderen dreigen te ontsporen”. „Zo wordt Nederland weer leuk!”, kondigt de cover het kabinet aan.

In Viva (1 euro) deze week een interview met Femke Halsema. We komen te weten dat de lijsttrekker van GroenLinks wel een week met Johnny Depp op een onbewoond eiland zou willen zitten en pas tegen haar dertigste assertief werd in de liefde. Volgens Halsema doet uiterlijk er in de politiek weinig toe. „Neem Ien Dales, nou niet iemand die meteen een beauty contest zou winnen, maar zij was ongelooflijk populair.” Helaas voor Halsema werd ze in de Viva Spicy politica verkiezing tweede achter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Als het aan 50-plussers zou liggen wordt de PvdA de grootste partij met 42 zetels, gevolgd door het CDA met 31 zetels en de SP met 28 zetels. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze week in Plus-magazine (3,85 euro) staat. Wie er dan premier zou moeten worden is wat problematisch: 24 procent van de 50-plussers vertrouwt Balkenende het meest, tegen 22 procent voor Wouter Bos.

In vrouwenblad Esta deze week een interview met de PvdA-lijsttrekker. Het leukste aan het stuk zijn eigenlijk de oude foto’s die erbij zijn afgedrukt. Woutertje Bos met een hele grote bril, seventies trainingspak en bamboe-vishengel (met vangst eraan). Of een iets oudere Wouter Bos, maar nog lang niet grijs, in duikerspak en met een zeer fout zilveren kettinkje om zijn nek. „Mijn grootste frustratie is dat ik nog nooit een walvishaai van de dichtbij heb gezien”, vertelde hij Esta.

Inger Kuin