Bulgarije wil term `evro' op eurobiljet

BRUSSEL. Het nieuwe EU-land Bulgarije heeft een ongebruikelijk verzoek ingediend bij de Europese Centrale Bank. Het wil de term `evro` toevoegen op de eurobiljetten. Het land noemt en schrijft de euro namelijk als evro. ”We zeggen ook Evropa voor Europa”, zei minister Nikolay Vassilev van Staatsadministratie gisteren tegen het Bulgaarse persbureau. De minister is ook tevreden met een aanduiding in het cyrillisch, het Bulgaarse schrift. Het woord euro lijkt dan op EBPO. Momenteel staan op de biljetten al de letters `Euro` en hetzelfde in het Griekse schrift. Bulgarije kan de euro overigens pas over enkele jaren invoeren. In 2004, onder voorzitterschap van minister Gerrit Zalm (Financiën), zijn soortgelijke verzoeken voor evro en eiro al eens afgewezen. Slovenië wilde de evro, Letten de eiro en Hongaren wilden een accent op de o.