Brussel: Balkan houdt uitzicht op toetreding tot Europese Unie

BRUSSEL. De landen op de Balkan gaan vooruit met Europese hervormingen. Maar de Europese Commissie wacht nog even met aanbevelingen over toetreding, blijkt uit een rapport van de Europese Commissie gisteren. De EU heeft alle landen op de Balkan toegezegd dat ze op termijn in beginsel kunnen toetreden. Kroatië en Macedonië hebben al de status kandidaat-lid, de rest loopt zich warm. Kroatië en Macedonië moeten wel de wijdverspreide corruptie harder aanpakken, vindt Brussel. Kroatië krijgt echter lof voor de samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal. Macedonië doet het economisch erg goed. De nieuwe regering van Albanië krijgt een flinke schouderklop. Bosnië kampt met moeilijkheden met een nieuwe grondwet voor het multi-etnische land. Het nieuwe Balkanland Montenegro, dat zich in juni afscheidde van Servië, krijgt een gemengde reactie. Economisch voldoet het al bijna aan de EU-criteria, maar verder zijn er tal van problemen. De gevangenissen zijn slecht, de vrije vestiging van buitenlandse werknemers is onduidelijk en het aantal belastingvrije winkels loopt de spuigaten uit. Nog problematischer is de situatie in Servië. Al tweemaal dit jaar zijn Servische onderhandelaars opgestapt na een conflict met de eigen regering.