Belgie

Robbedoes Volgens sommige kenners is André Franquin (1924-1997) de grootste Belgische striptekenaar. Zeker is dat zijn tekentalent en fantasie minder grenzen kenden dan die van Kuifjes Hergé, die andere invloedrijke meester. Hoe dan ook, Robbedoes & Kwabbernoot (sinds 1946), de geestige en hartverwarmende Guust Flater (sinds 1957) en de populaire Marsipulami (sinds 1952) zijn niet meer uit de wereld van de bande dessinée weg te denken. De omvang van de tentoonstelling De wereld van Franquin in het Autoworld-museum in Brussel is er ook naar. Ruim 200 originele tekeningen hangen er, en ook zijn er maquettes op ware grootte te zien van het kantoor van Guust, de Zwendelmobiel en de Kwabberhefschroef. Een publiekstrekker is ook de Turbotractie II uit 1974, Robbedoes’ droomwagen die werd ontworpen door meester-carrossier Franco Sbarro.

De wereld van Franquin, Autoworld, Jubelpark 11, Brussel, t/m 14 april, di t/m zo, 10-17u. Inl 0032 27364165 en www.autoworld.be

Zeno X 25 De meest succesvolle galerie van België bestaat 25 jaar. In deze Antwerpse Zeno X Gallery braken Luc Tuymans, Michaël Borremans en Anne-Mie Van Kerckhoven definitief door. Velen verlegden via galeriehouder Frank Demaegd hun grenzen naar het buitenland. Zeno X viert het zilveren jubileum met een expositie met werk van de paradepaardjes van de stal, waaronder ook grote namen als Raoul De Keyser, Marlène Dumas, John Körmeling, Guillaume Bijl, Luc Deleu en Dirk Braeckman. Sommigen maakten voor de feestelijke gelegenheid nieuw werk, zoals De Keyser, Tuymans en Jenny Scobel.

25 Jaar Zeno X Gallery, Zeno X Gallery, Leopold de Waelplaats 16, en Zeno X Storage, Appelstraat 37, Antwerpen, t/m 2 dec, wo t/m za 14-18u en op afspraak. Inl 0032 32161626 en www.zeno-x.com

En verder Winnie de Poeh 80 jaar, t/m 7 jan., Speelgoedmuseum, Mechelen 0032 15557075, www.speelgoedmuseum.be