Azië heeft steeds meer miljonairs

Azië is in opkomst. De economie groeit er harder dan elders in de wereld en ook het aantal vermogende particulieren neemt sterk toe in het werelddeel. Dit blijkt uit een rapport van zakenbank Merrill Lynch en adviesbureau Capgemini dat vanmorgen is verschenen.

Van ’s werelds rijkste mensen – met een besteedbaar inkomen van minimaal 1 miljoen dollar (782.000 euro) – woonde vorig jaar 27,1 procent in de regio Asia-Pacific. Het totaal aantal dollarmiljonairs kwam uit op 2,4 miljoen mensen, een stijging van 7,3 procent in vergelijking met 2004.

Het aantal mensen in Azië met een vermogen van meer dan 30 miljoen dollar steeg in 2005 met 12,1 procent naar 15.500. Het totale vermogen van de vermogende particulieren in de regio stond vorig jaar op 7,6 miljard, dollar, een toename van 8 procent.

Capgemini en Merrill Lynch publiceren ieder jaar het World Wealth Report. Het onderzoek van vandaag is een regionale aanvulling op dit rapport. In de top-10 van landen waar het aantal rijken het snelst groeit staan vijf Aziatische naties. Zuid-Korea, India en Indonesië hadden vorig jaar de drie snelst groeiende populaties van rijken met groeicijfers van respectievelijk 21,3 procent, 19,3 procent en 14,7 procent. Van alle rijken in de regio woont nog altijd ruim de helft in Japan. Het totale vermogen van rijken van 7,6 miljard bevindt zich voor ruim de helft in Japan en China, aldus het rapport.

Wereldwijd steeg het aantal dollarmiljonairs met 6,5 procent tot 8,7 miljoen. Het aantal rijken met meer dan 30 miljoen dollar nam toe met 10,2 procent tot 85.400.