Anti- én pro-rookfilm ineen, in een mooie satire

Thank You for Smoking Regie: Jason Reitman. Met: Aaron Eckhart, Maria Bello, Rob Lowe, William H. Macy, Robert Duvall. In: 12 bioscopen. **** scene uit de film Thank You for Smoking (2005) FOTO: A-Film William H. Macy

Thank You for Smoking

Regie: Jason Reitman. Met: Aaron Eckhart, Maria Bello, Rob Lowe, William H. Macy, Robert Duvall. In: 12 bioscopen. ****

Hij is de ‘Sultan of Spin’, Nick Naylor, de hoofdfiguur van de verrukkelijke satire Thank You for Smoking, waarin zo’n beetje alles aan de man gebracht kan worden: drank, wapens, politici en sigaretten, vooral heel veel sigaretten. Hoogtepunt is als Naylor met een Hollywoodproducent overlegt hoe ze filmsterren, desnoods in een sciencefictionfilm, weer aan het roken kunnen krijgen. Want tegenwoordig rookt niemand meer in de film, behalve in een paar vage Europese artfilms.

Dit speelfilmdebuut is van de Canadees van Jason Reitman, zoon van Ivan Reitman, die we nog kennen van Ghostbusters en recentelijk My Super Ex-Girlfriend. De slappe lach is er dus met de paplepel ingegoten. De combinatie van weten waar je het over hebt en weten hoe je daar een film van moet maken geeft Thank You for Smoking een verfrissende virtuositeit mee: de gevatte oneliners kringelen als rooksliertjes uit de monden van de personages.

Dana Linssen