7 redenen om thuis te blijven

Mao is trots. Collectie iisg. IISG

1 De radiominuut van...

Radio 1, vanaf 9.00u.

De afgelopen jaren waren de nostalgische tv-programma’s niet te tellen. Hoewel de radio veel ouder is, lijkt nostalgische radio niet veel los te maken. De AVRO probeerde het een paar jaar geleden bijvoorbeeld met Radio Retro, een soort collages van historische radioprogramma’s en -fragmenten aan de hand van een bepaald thema. Misschien is de impact van beelden op het geheugen groter dan geluiden. Toch horen de meeste mensen het eerst van historische gebeurtenissen via de radio. Vandaag is uitgeroepen tot Dag van het Radionieuws en wordt vóór het nieuws een historisch radiofragment uitgezonden, gekozen door bekende Nederlanders, die daarna vertellen waarom dit fragment zo’n indruk heeft gemaakt. Om half 11 ’s ochtends horen we premier Balkenende over de aanslagen op 11 september. Oud-premier Wim Kok (iets voor 15.00 uur) koos voor de wanhopige stem van een radioreporter die getuige is van de moord op Pim Fortuyn, en Erica Terpstra (iets voor 23.00 uur) voor een euforische verslaggever die Inge de Bruin haar zesde olympische medaille ziet winnen. (EL)

2 amusement

Met het mes op tafel

Ned. 2, 20.25-20.55u.

Lef, bluf en kennis, daar draait het om in deze onorthodoxe quiz. Drie kandidaten moeten vier vragen proberen te beantwoorden en vervolgens geld gaan inzetten. Maar het is vooral presentator/croupier Joost Prinsen die de aandacht trekt. Ver voorovergebogen, bijna hangend over de tafel stelt hij met krakende stem de vragen om tijdens de biedrondes de toch al fanatieke kandidaten op te jutten en vooral nog fanatieker te maken.

3 science-fiction

Star Trek: Enterprise

Veronica, 19.00-19.55u.

Laatste in lange rij tv-series wil ondanks de aanwezigheid van de mooie Vulcan-babe T'Pol en de enthousiaste dokter Phlox maar niet echt leuk worden. Vooral kapitein Jonathan Archer en zijn naaste medewerkers ‘Trip’ en Reed missen het charisma van hun voorgangers. Of eigenlijk hun navolgers want in Enterprise begint Star Trek bij de eerste reis van het beroemde sterrenschip. Ook verhaallijnen missen vaak spanning en vaart.

4 documentaire

Holland doc: De voorste linie

23.10-00.01u.

In 1950 viel het Noord-Koreaanse leger Zuid-Korea binnen. China hielp het noorden, het westen onder leiding van de Verenigde Staten steunde het zuiden. Ook Nederlandse soldaten vochten mee. In De voorste linie vertellen de veteranen van deze bijna vergeten oorlog hun uiteenlopende verhalen en geeft een tachtigjarige Korea-veteraan raad aan Nederlandse soldaten die naar Afghanistan vetrekken.

5 posters

The Chairman Smiles

www.iisg.nl/exhibitions/chairman www.iisg.nl/~landsberger

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis verzamelt alles wat te maken heeft met de geschiedenis van de arbeidersbeweging, vakbonden en linkse politieke partijen. De site van het IISG is scheutig met digitale tentoonstellingen van materiaal uit de omvangrijke collectie. Een fascinerend onderdeel zijn politieke posters uit de Sovjet-Unie, China en Cuba, die zijn verzameld onder de toepasselijke titel The Chairman Smiles. Er wordt namelijk wat afgelachen op de posters – en dat in een paar van de ergste dictaturen van de 20e eeuw. Veel van de Chinese posters zijn afkomstig van de IISG-medewerker Stefan Landsberger. Op zijn eigen uitgebreide site heeft z’n poster gerangschikt per thema, zoals ‘Iron Woman and Foxy Ladies’ (over vrouwen in Chinese propaganda). Ook heeft hij de identiteit van de ontwerpers van de posters achterhaald. (EB)

6 Drank

Chocolademelk-op-een-stokje

www.choc-o-lait.com27,50 euro voor doos met 33 stuks.

Nu het dan eindelijk kouder begint te worden, maken we de voorraadkast even winterproof. Natuurlijk schaf je een paar blikken snert aan, of nog liever: een hoop diepvrieserwten voor een zelfgemaakte soep. Ook onmisbaar als je vanavond thuiskomt is natuurlijk warme chocolademelk. Iedere zichzelf respecterende thuiskok gaat daarvan niet meer aan de slag met dat vieze lichtbruine poeder of met ordinaire cacao, maar koopt choc-o-lait. Dat is instant chocolademelk op een stokje. Je houdt de stick, met aan het uiteinde een bonk Belgische chocola, even in de hete melk (in melk van 75 graden smelt het blokje na 1 minuut) en drinken maar. Te krijgen in puur, melk en hazelnoot. En voor de liefhebber ook in cointreausmaak, met bittere chocolade en sinaasappellikeur. In België al een hit in de horeca, maar thuis op de bank smaakt hij minstens zo fijn. (JL)

7 Hitler katten

Katten die op Hitler lijken

www.catsthatlooklikehitler.com

Een website met foto’s van katten die op Adolf Hitler lijken. Het klinkt als een dierenwebsite van neo-nazi’s. In werkelijkheid is www.catsthatlooklikehitler.com een ludiek bedoelde website, bedacht door de Zwolse Journalistiek-student Koos Plegt. Op zijn site staan inmiddels ruim vijfhonderd foto’s van vierpotige Hitler look-a-likes, zogenaamde ‘Kitlers’. Sommige hebben een ‘Hitler-snor’, anderen een ‘Hitler-kapsel’. Of allebei. Bezoekers van de site kunnen hun eigen katfoto’s opsturen en die van anderen beoordelen. Bij ‘Best-Kitlers’ staan de hoogst beoordeelde katten. De voorlopige winnaar krijgt gemiddeld een 7,32 als cijfer. De makers van de site laten er geen enkele twijfel over bestaan of ze nazi-sympathisanten zijn. „Hitler was an arsehole. Hitler was a disgusting, pus-ridden lump of excrement from the devil’s own anus”, schrijven ze. Duidelijke taal, niet voor de poes.

Met bijdragen van Eline Bergmans, David Haakman, Janna Laeven en Ewout Lamé.