Zes arrestaties voor werven jihad

De Nationale Recherche heeft vijf mannen en een vrouw aangehouden op verdenking van rekrutering voor de gewapende strijd, de jihad. Hoofdverdachte Murat Ö. (36) is een man van Turkse afkomst en werd in 2003 ook verdacht in een terreurzaak. De medeverdachten zijn twee Marokkanen, eTen Tunesiër en twee Nederlanders van buitenlandse afkomst.

Het ronselen van strijders voor de heilige oorlog is sinds 2004 verboden. De verdachten werden maandagavond en gisterochtend aangehouden in Den Haag en Amsterdam. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) wordt onderzocht of de verdachten een terroristische organisatie hebben gevormd. Ook verdenkt het OM enkelen van het verkrijgen van valse reisdocumenten voor Irak.

Het onderzoek dat tot de aanhoudingen heeft geleid, begon in november 2005. Aanleiding was informatie van inlichtingendienst AIVD over de reis van drie jongens uit Den Haag naar Tsjetsjenië, vermoedelijk gerekruteerd om deel te nemen aan de jihad. De jongens werden in Bakoe aangehouden door de lokale autoriteiten. Onder begeleiding van de Haagse politie keerden ze terug naar Nederland. In deze zaak heeft de politie ook Murat Ö. gehoord. Hij was geen verdachte en ontkende elke betrokkenheid.

Samen met negen anderen werd Murat Ö in 2003 wel verdacht van het werven, opleiden en ondersteunen van strijders voor de jihad en hulp aan de vijand. Murat Ö. werd na een voorarrest van negen maanden vrijgesproken en kreeg van de rechter een schadevergoeding van 30.000 euro toegewezen. Ook dit keer ontkent Murat Ö. elke betrokkenheid, volgens zijn advocaat Booij.

De rechtbank in Rotterdam heeft de vrijgesproken ex-verdachten in de zaak rond de Hofstadgroep gisteren een schadevergoeding toegewezen. Deze viel veel lager uit dan geëist. De vijf betrokkenen zaten meer dan een jaar in voorarrest en dienden eerder claims in, oplopend tot ruim 1,6 miljoen euro. De hoogste eis honoreerde de rechter met ruim 72.000 euro.