www.nrc.nl

Frankrijk. De Fransen hebben een fantastisch vermogen om de wereld te verbazen door haar te irriteren, schrijft Jean d’Ormesson in een verhelderend stuk in Le Figaro over de koplopers voor de Franse presidentsverkiezingen van volgend jaar. Dat hebben de Fransen voor elkaar gekregen met De Gaulle en Mitterrand – en nu kijkt het buitenland geboeid naar de twee favorieten Nicolas Sarkozy op rechts en Ségolène Royal (foto) op links. Dat het tussen Ségo en Sarko zal gaan lijkt vanzelfsprekend, schrijft d’Ormesson, maar pas op: dat Rocard destijds president zou worden leek ook vanzelfsprekend, evenals Balladur en Delors. Hoe zal de kandidatuur van deze twee kandidaten verlopen? Volgens d’Ormesson moet Sarkozy meer optreden in debatten, net zoals Royal die een strijd voert om het lijsttrekkerschap van de Parti Socialiste tegen twee andere kandidaten. Dit Franstalige artikel is via het Wereldweblog in Le Figaro te lezen. www.nrc.nl/wereld French former Socialist Minister Segolene Royal, contender for the opposition Socialist Party (PS) nomination in France's presidential election in 2007 waits before giving an interview, 29 October 2006 at the private radio Europe 1 "Grand rendez-vous in "Paris. AFP PHOTO DAMIEN MEYER AFP

Frankrijk. De Fransen hebben een fantastisch vermogen om de wereld te verbazen door haar te irriteren, schrijft Jean d’Ormesson in een verhelderend stuk in Le Figaro over de koplopers voor de Franse presidentsverkiezingen van volgend jaar. Dat hebben de Fransen voor elkaar gekregen met De Gaulle en Mitterrand – en nu kijkt het buitenland geboeid naar de twee favorieten Nicolas Sarkozy op rechts en Ségolène Royal (foto) op links. Dat het tussen Ségo en Sarko zal gaan lijkt vanzelfsprekend, schrijft d’Ormesson, maar pas op: dat Rocard destijds president zou worden leek ook vanzelfsprekend, evenals Balladur en Delors. Hoe zal de kandidatuur van deze twee kandidaten verlopen? Volgens d’Ormesson moet Sarkozy meer optreden in debatten, net zoals Royal die een strijd voert om het lijsttrekkerschap van de Parti Socialiste tegen twee andere kandidaten. Dit Franstalige artikel is via het Wereldweblog in Le Figaro te lezen.

www.nrc.nl/wereld

Morgen écht bekend. NRC Next gaat in de gelijknamige rubriek gedurende de komende weken op zoek naar de persoon achter een bekende stem, of de componist/uitvoerder van bekende muziek. Deze week passeerden al de stemmen van de man die aankondigingen doet op stations, die dame van Vodafone-voicemail en vandaag die van Don Lafontaine (foto), de stem bij veel Amerikaanse filmtrailers. Maar ook de beiaardier van de Domtoren in Utrecht en de man die aankondigingen doet van het Radio 1 journaal en Met het Oog op Morgen komen aan bod. De stemmen zijn via het weblog te beluisteren, hun gezichten te zien, en het interview met de bezitters van de stemmen is te lezen.

www.nrc.nl/bekend