Waterhyacint plaagt tropische wateren

Waterhyacint plaagt tropische wateren Lagos. Een zandgraver gaat voor anker in de lagunes rond de Nigeriaanse havenstad Lagos. Het wateroppervlak is begroeid met waterhyacint. Deze plant (Latijnse naam: Eichhornia crassipes) vormt een ware plaag in de tropen. Waterhyacint komt oorspronkelijk uit Brazilië en is een van de snelst groeiende planten die er bestaan. Eén plant kan binnen drie maanden 750 nakomelingen voortbrengen. Waterhyacint plant zich niet alleen voort door zaadjes, maar ook vegetatief. Losse stengels groeien weer uit. Waterhyacint heeft geen natuurlijke vijand in Afrika. De plant wortelt niet in de bodem maar groeit in drijvende matten. Waterhyacinth blokkeert irrigatiekanalen, belemmert de scheepvaart en is een nestplaats voor de malariamug en andere ziektebrengende insecten. In andere delen van Afrika zorgt waterhyacint voor verstopping van waterkrachtcentrales. Bestrijding van de plant is een probleem. Effectieve biologische bestrijding bestaat niet en chemische bestrijding is te vervuilend. De enige mogelijkheid is regelmatig maaien. Foto Reuters/Akintunde Akinleye A sand harvester anchors his boat amidst water hyacinth that spread through the Lagos lagoon, in Nigeria, November 7, 2006. REUTERS/Akintunde Akinleye (NIGERIA) REUTERS

Een zandgraver gaat voor anker in de lagunes rond de Nigeriaanse havenstad Lagos. Het wateroppervlak is begroeid met waterhyacint. Deze plant (Latijnse naam: Eichhornia crassipes) vormt een ware plaag in de tropen.

Waterhyacint komt oorspronkelijk uit Brazilië en is een van de snelst groeiende planten die er bestaan. Eén plant kan binnen drie maanden 750 nakomelingen voortbrengen. Waterhyacint plant zich niet alleen voort door zaadjes, maar ook vegetatief. Losse stengels groeien weer uit. Waterhyacint heeft geen natuurlijke vijand in Afrika.

De plant wortelt niet in de bodem maar groeit in drijvende matten. Waterhyacinth blokkeert irrigatiekanalen, belemmert de scheepvaart en is een nestplaats voor de malariamug en andere ziektebrengende insecten. In andere delen van Afrika zorgt waterhyacint voor verstopping van waterkrachtcentrales.

Bestrijding van de plant is een probleem. Effectieve biologische bestrijding bestaat niet en chemische bestrijding is te vervuilend.

De enige mogelijkheid is regelmatig maaien.