Volleybalteam wint thriller

Het Nederlands vrouwenvolleybalteam heeft vanochtend op het wereldkampioenschap in Japan met 3-2 (23-25, 25-21, 25-23, 23-25 en 16-14) gewonnen van Duitsland. Het betrof de eerste wedstrijd in de tweede ronde van het toernooi.

Na de verloren vijfsetters tegen de Verenigde Staten en Brazilië lieten de speelsters van bondscoach Avital Selinger tegen het sterke Duitsland zien een wedstrijd in de tiebreak te kunnen afmaken. Bovendien hield Nederland zich met de zege in de race voor een hoge eindklassering.

Het zag er lange tijd niet naar uit dat de volleybalsters als winnaars van het veld zouden stappen. Na vier zenuwslopende sets kwam Duitsland in de vijfde set op een voorsprong van 11-5. De wedstrijd leek gespeeld, maar mede dankzij twee sterke bloks van invalster Mirjam Orsel en de wederopstanding van Chaïne Staelens, goed voor 31 punten, ging het Nederlands team er toch weer in geloven. De speelsters knokten zich terug en beslisten de wedstrijd met 16-14. De ontlading was vervolgens groot. Er vloeiden tranen en bondscoach Avital Selinger vloog zijn speelsters om de hals. De bevlogen trainer besefte naderhand dat hij zich niet eerder zo had laten gaan. „Mijn grootste ontlading ooit als coach”, zei hij. „Het is een poos geleden dat ik me zo opgelucht heb gevoeld. Dit was een unieke prestatie; we hebben opnieuw een stap gemaakt in onze ontwikkeling.”

Er stond vanochtend veel op het spel voor Nederland. Bij verlies had het team een medaille bij het WK definitief kunnen vergeten. Ook het halen van de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht zou heel moeilijk worden. Bovendien trof Nederland met Duitsland de ploeg in vorm. De Duitsers maakten in de eerste ronde indruk met onder meer een zege op regerend olympisch kampioen China.

Aan beide ploegen was te merken dat er veel op het spel stond. Goede periodes werden afgewisseld met fases met fouten. Een voorsprong werd telkens weggegeven. „We hebben het onszelf wel onnodig moeilijk gemaakt”, vond Selinger. „We hebben veel kansen verprutst. We hebben het niet slim uitgespeeld. Maar dit hoort bij een onervaren team.”

Bij een tussenstand van 2-2, waarbij Nederland in de vierde set kansen op de zege onbenut liet, volgde een krankzinnige vijfde set, waarin Nederland zich uit ‘verloren’ positie terugvocht en de wedstrijd dankzij een 16-14 setzege alsnog naar zich toetrok. (ANP)