Turken en Bulgaren

Meer nieuws over de euro. De Bulgaren, die op 1 januari lid worden van derehn.jpg Europese Unie, zijn een offensiefje begonnen om de euro geen euro te hoeven noemen. Ze willen graag ‘evro’ op hun bankbiljetten zetten, want zo noemen ze het ding al jaren. ,,We zeggen ook Evropa in plaats van Europa”, zei Nikolay Vassilev, de Bulgaarse minister van Staatsadministratie tegen het Bulgaarse persbureau. Eerder werden soortgelijke verzoeken van andere landen al afgewezen. Slovenië wilde ook de evro, Letland de eiro en Hongarije wilde een accent op de o.
Het echte nieuws vandaag ging natuurlijk over Turkije. Tenminste, gelet op het aantal satellietwagens en cameraploegen dat vandaag om het gebouw van de Europese Commissie zwermde. Europees Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding, zie foto) presenteerde een rapport over onder andere Turkije. Maar de inhoud was de afgelopen dagen al grotendeels uitgelekt, dus veel nieuws was er niet. Turkije is nog steeds bezig met hervormingen, staat er in het rapport, maar het tempo van die hervormingen ligt te laag.
De Europese Commissie zou vandaag ook met voorstellen komen voor toekomstige uitbreidingen. Hoe moeten die worden aangepakt?
Heel concreet werden de mededelingen daarover niet. Al werd er voor de pers een handig lijstje met ‘vragen en antwoorden’ rondgedeeld. Zijn er grenzen aan Europa of kan de uitbreiding eeuwig doorgaan, luidde een van die vragen. Het antwoord: ,,De term ‘Europa’ combineert geografische, historische en culturele elementen die allemaal bijdragen aan de Europese identiteit. De gedeelde ervaring van ideeën, waarden en historische interactie kunnen niet worden samengevat in een simpele, tijdloze formule, en zij kan worden herzien door elke volgende generatie.”
Een andere conclusie is dat uitbreidingen beter gecommuniceerd moet worden. Om te beginnen mogen journalisten proberen dit rapport samen te vatten.