‘Toon route’ naar het goede doel

Saxofonist Hans Dulfer had aanvankelijk nog de lachers op zijn hand als hij zich bij optredens voorstelde als ‘de vader van Candy Dulfer’. Maar de laatste jaren begrijpt zijn publiek die grap niet meer.

Voor Pieter Geelen is die tijd ook aangebroken. Hij is de zoon van schrijver, componist en illustrator Harrie Geelen en van kinderboekenschrijver Imme Dros. Zij verrijkten Nederland met Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?, met Q en Q en met een lange reeks kinderboeken. Zijn moeder won 12 Zilveren Griffels.

Pieter pakt het goud. Hij is in recordtijd een van de meest vermogende Nederlanders geworden als oprichter van het succesvolle Tomtom. Hij verdient on-Nederlandse bedragen via zijn aandelen en schenkt nu on-Nederlandse bedragen. Gisteren doneerde hij 100 miljoen euro aan een door hem opgerichte stichting.

Volgt Geelen een trend? In de Verenigde Staten is het al langer populair bij gearriveerde zakenmannen om een deel van hun vermogen charitatief aan te wenden. Meestal gebeurt dat in de nadagen van een carrière, maar Pieter Geelen (42) begint nu al. Bovendien is zijn donatie niet alleen absoluut, maar ook relatief omvangrijk. Het bedrag dat hij toezegt is meer dan de helft van wat hij tot nu toe heeft verdiend met Tomtom. Op papier lonken honderden miljoenen euro’s extra, maar die moeten nog altijd gerealiseerd worden.

Zouden de andere oprichters van Tomtom ook zoveel aan goede doelen gaan schenken? Ribbink, die vorige week ook tientallen miljoenen verdiende met een aandelentransactie, is al bij de Turing Foundation betrokken. Bij de navigatiesystemenmaker is Ribbink de baas van Geelen, bij de stichting is Geelen de bestuursvoorzitter en Ribbink de secretaris.

Wie vandaag voor wat financiële noodhulp aanklopt bij de Turing Foundation hoeft op weinig steun te rekenen. Het bestuur buigt zich nog over het bestedingsbeleid. Tot die tijd subsidieert de stichting alleen op eigen initiatief en „neemt zij geen aanvragen in behandeling”.

Ondernemers zijn meestal eigenwijze mannen die ook hun goede doelen zelf willen bestieren. De universiteit, de ziekenhuisvleugel of museumzaal moet de naam dragen van de gulle gever. Stichtingen worden vernoemd naar de oprichter en gaan het wiel zelf uitvinden.

Zou Geelen een nieuwe norm stellen? Zijn stichting is vernoemd naar een Britse wiskundige. En de stichting denkt het niet beter te weten dan alle charitatieve instellingen die er al zijn. De Turing Foundation zal vooral via gevestigde instellingen caritas verlenen. Een ongeëffende route.

Jeroen Wester