Tomtom-oprichter geeft 100 miljoen euro weg

Oprichter Pieter Geelen van navigatiebedrijf Tomtom geeft 100 miljoen euro van zijn eigen vermogen aan goede doelen. Daarvoor heeft hij de Turing Foundation opgericht, die het geld zal beheren.

Dat is gisteren bekendgemaakt. Geelen is de technische man van Tomtom en vanaf het begin betrokken bij het bedrijf. Bij de beursgang in mei 2005 verdiende hij net als de andere oprichters 85 miljoen euro door een kwart van zijn aandelen te verkopen. Vorige week verdienden de Tomtom-oprichters door de verkoop van nog een pakket aandelen opnieuw ieder bijna 100 miljoen euro.

Geelen wil met zijn schenking een bijdrage leveren aan de wereld en de samenleving, laat hij weten. De Turing Foundation zal zich richten op vier door hem uitgekozen doelen: onderwijs, de natuur, kunst en lepra. Tot nu toe gaf Geelen al geld weg, maar om zulke grote bedragen goed te besteden, is volgens hem een professionele organisatie nodig. De stichting is genoemd naar de Britse wetenschapper Alan Turing, die door Geelen wordt bewonderd. Toen Geelen in 1991 met een vriend de voorloper van Tomtom oprichtte, noemden zij het de Turing Machine Company.

Door de schenking kan de Turing Foundation werken met een budget van 5 miljoen euro per jaar. Enkele organisaties hebben al schenkingen van de stichting ontvangen, zoals het Liliane Fonds, de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en het Koninklijk Concertgebouworkest. Andere aanvragen kunnen waarschijnlijk vanaf begin volgend jaar worden ingediend.

De schenking van Geelen is een van de grootste uit de Nederlandse geschiedenis. In de VS gebeurt het vaker dat mensen zulke bedragen weggeven. Microsoft-oprichter en rijkste man ter wereld Bill Gates heeft een fonds dat 30 miljard dollar (23 miljard euro) beheert. Deze zomer werd bekend dat een andere miljardair, Warren Buffet, op termijn zo’n zelfde bedrag in het fonds zal storten.