Tientallen doden bij actie Gaza

Bij Israëlische acties in de bezette Palestijnse gebieden zijn de afgelopen 24 uur zeker 32 Palestijnen gedood. Tanks vuurden vanochtend vroeg op huizen in Beit Hanoun in de Gazastrook. Daarbij kwamen 18 bewoners, onder wie een gezin, om het leven. De meeste slachtoffers, vrouwen en kinderen, sliepen toen hun huizen werden beschoten.

Gisteren kwamen in Beit Hanoun, een grensstadje ten noordoosten van Gazastad, tien Palestijnen, onder wie zes gewapende strijders, om door Israëlisch vuur. In Nablus en Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever werden vier militanten gedood.

Nadat het Israëlische leger aanvankelijk ontkende met tanks het vuur geopend te hebben op burgers in Beit Hanoun, bevestigde minister van Defensie Peretz dat er wel geschoten was op een dichtbevolkt gebied. Hij gelastte een onderzoek. In afwachting daarvan zijn de beschietingen opgeschort.

Het Israëlische leger motiveert de acties met het argument dat de beschietingen met Qassam-raketten gestopt moeten worden. Bij de Israëlische kuststad Ashkelon sloegen gisteren vier Qassams in. De raketten van amateuristische makelij richtten lichte schade aan. Ook Sderot werd bestookt.

Besprekingen tussen de Palestijnse president Abbas en Hamaspremier Haniyah in Gazastad over de vorming van een eenheidskabinet van Fatah en Hamas zijn opgeschort.

Beit Hanoun:pagina 4