Televisie Voorkeur

Oud-politicus Paul Rosenmöller fietst met CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende door Berlijn. Hij praat met de lijsttrekker bij het Holocaust-monument (foto), de Reichstag en de Gedächtniskirche. Daar gaat het over 1963, toen Kennedy twee jaar na de bouw van de muur de Berlijners steunde met de woorden „Ich bin ein Berliner”. Ned.2, 20.35-21.25u. Foto Geert Poelgeest Poelgeest, Geert

Actualiteiten

Eén vandaag. Gesprek met de moeder van Edwin de Roy van Zuydewijn, Wijnande Eleonore van Gulden, over de scheiding van haar zoon en prinses Margarita. Verder aandacht voor de Congresverkiezingen in de VS en de winst voor de Democraten en een ontmoeting met Femke Halsema van Groenlinks in de bus. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over het werk van minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot die afgelopen week Afghanistan, India, Pakistan, de Nederlandse militairen in Uruzgan, en Turkije bezocht. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nederland kiest. Rechtstreeks uit het Haagse café Dudok een debat over immigratie en integratie met VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) en GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

ARD-exclusiv: Die Tricks der Weinmacher. De wijnteelt is aan het veranderen. De enorme productie en de toenemende wereldwijde concurrentie maken het noodzakelijk wijn kunstmatig geschikt te maken voor de markt. ARD, 21.45-22.15u.

Panoramal: Exposed – The bail hostel scandal. Er zijn speciale opvanghuizen voor criminelen die op borgtocht vrij zijn. Met de geheime camera zijn opnames gemaakt van wat er in deze opvanghuizen gebeurt, en dat is niet veel goeds. BBC1, 22.00-23.35u.

VPRO’s Import: With God on our side. Eerste aflevering van een tweedelige documentaire over de rol van de religie in de Amerikaanse politiek. Vanavond over de geschiedenis van religieus rechts van naoorlogs Amerika tot het Clinton-tijdperk. De keuze voor een president en de politieke agenda van diens beleid is niet los te zien van de lobby van religieuze groeperingen. Ned.2, 23.50-0.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Oud-correspondent in Amerika Twan Huys praat over de verkiezingsstrijd tussen Democraten en Republikeinen en de strijd tussen Balkenende en Bos. Verder Maarten Spanjer over zijn ontmoetingen met bekende Nederlanders in zijn boek Maarten maakt vrienden en schrijfster Heleen van Royen die bloot met haar man Ton in Playboy staat. Ned.3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. Onder andere jonkheer Binnert de Beaufort over zijn boek De lompe leeuw. Waarom Nederlanders zo onbeschoft zijn. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Op zoek naar het zesde zintuig. Inleidende uitzending van een negendelige serie met Karin de Groot over helderzienden die in februari 2007 begint. Verschillende ‘helderzienden’ laten in de deze aflevering al zien wat ze kunnen. Ook een gesprek met Diane Lazarus, de winnares van de Britse versie van het programma (Psychic Challenge) en reportages waarin het verschijnsel ‘zesde zintuig’ onder de loep wordt genomen. Ned.1, 20.30-21.25u.

De afvallers: Finale. Feestelijke slotaflevering van een serie waarin gezinnen met behulp van diëtistes en persoonlijke trainers probeerden om zo veel mogelijk af te vallen. Ook krijgen de kijkers te zien hoe de gezinnen er uitzien als ze hun gezonde eet- en leefpatroon volhouden. En het gezin dat in verhouding het meest is afgevallen en de droomreis naar Zuid-Afrika wint. SBS6, 20.30-22.30u.

Dossier 2300: Als eten je dood wordt. Documentaire over Alayna Morgan, Micheal Hebranko en John Keitz die ernstig overgewicht hebben. Tijdens de opnamen sterft de 39-jarige John aan een infectie. Ruim een jaar na zijn dood vertelt zijn weduwe over haar angst dat hun zoon hetzelfde lot als zijn vader zal ondergaan. Met beelden uit een obesitas-afkickcentrum en de dikke Alayna die een zuurstofmasker moet dragen, omdat ze anders geen adem kan halen. RTL4, 22.55-23.55u.

ONE life: Our big decision. De 15-jarige Krystie lijdt aan ataxie, een erfelijke aandoening waardoor zij haar bewegingen niet kan coördineren. Een operatie zou haar kunnen helpen, maar zij en haar moeder zijn getuigen van Jehova en tegen bloedtransfusies. BBC1, 23.40-0.15u.

sport

De wedstrijden. Voorbeschouwing op en rechtstreeks verslag van RKC Waalwijk tegen Feyenoord, in de derde ronde van de KNVB-beker. Talpa, 20.30-22.40u.

Marathon: Leren lopen. Tweede deel van een 6-delige serie over mensen die zich voorbereiden op de marathon van New York. België 2 (Canvas), 0.05-0.55u.