Televisie Film van de dag

Uit Mona Lisa Smile. Marshak, Bob

Mona Lisa Smile. Genuanceerd drama van de regisseur van Four Weddings and a Funeral en Donnie Brasco is vooral bedoeld om Julia Roberts te laten excelleren in een ernstige en wijze rol. Als jonge kunsthistorica probeert ze beweging te krijgen in de muurvaste rolpatronen van de Amerikaans jaren vijftig. Ze kiest een elitaire school voor jongvolwassen vrouwen. Ten onrechte veronderstelt ze dat die intelligente vrouwen even zelfstandig willen zijn als zijzelf is. Het scenario van de film voorziet in tegenslag op tegenslag en de nederlaag in het slot wordt omgebogen in een stralende overwinning. Het gerucht gaat dat het verhaal gebaseerd zou zijn op de opleiding en opvoeding van de ex-First Lady Hillary Clinton. Haar medestudentes worden gespeeld door Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal. Mogelijk niet door RTL uit te zenden aftiteling vertoont veelzeggend archiefmateriaal uit de jaren vijftig.

(Mike Newell, 2003, VS), RTL5, 20.30-22.40u.