Schadevergoeding voor ex-verdachten Hofstadgroep

Den Haag. De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag de vrijgesproken ex-verdachten in de zaak rond de Hofstadgroep een schadevergoeding toegewezen. Die vielen over het algemeen veel lager uit dan de verdachten hadden geëist. De vijf betrokkenen dienden eerder hoge claims in, oplopend tot ruim 1,6 miljoen euro. Van deze hoogste eis honoreerde de rechtbank slechts een bedrag van ruim 72.000 euro. De rechtbank kende een wat hoger bedrag toe dan de standaardvergoeding voor de dagen dat de eisers in voorarrest hadden gezeten. Redenen hiervoor waren de zware verdenking van betrokkenheid bij terrorisme en alle media-aandacht. Ook vergoedde de rechter het inkomen dat de ex-verdachten tijdens hun gevangenhouding hebben gemist. Vergoedingen voor het kopen van een nieuw huis, nieuwe auto, nieuwe voornaam en het missen van salaris in de toekomst, wees de rechtbank af. De eisers hadden hierom gevraagd, omdat ze vrezen dat ze als voormalig terrorismeverdachte geen werk meer kunnen krijgen.