Recent veel wangedrag bij marine

Werknemers van de marine hebben zich afgelopen maand schuldig gemaakt aan een reeks misdragingen. Bij ten minste zeven incidenten was alcohol, drugs of geweld in het spel, zo bevestigt een woordvoerder van de marine.

Halverwege oktober is op Curaçao een werknemer van de marine betrapt op het gebruik van cocaïne en overmatig alcoholgebruik. „De man was stoned en veroorzaakte veel overlast”, zegt een woordvoerder van de marine. De man, werkzaam bij de verbindingsdienst van de marine, werkte aan boord van de Hr. Ms. Tromp. Het fregat lag twee dagen in de haven bij Willemstad om de bemanning „uit te [laten] rusten”, zoals blijkt uit de periodieke nieuwsbrief van het fregat. De werknemer is voorgedragen voor ontslag.

Drie leden van het korps mariniers hebben zich vorige week ernstig misdragen in een hotel in Appingedam. De mariniers zaten daar voor hun werk. Voor vice-admiraal Jan-Willem Kelder was dit de directe aanleiding om tot nader order een alcoholverbod in te stellen voor vlootpersoneel en mariniers op oefening. Dit verbod geldt ook in de vrije tijd.

Volgens de marine waren de drie mariniers vorige maand ook aanwezig bij de oefening in Noorwegen. Tijdens een kroegruzie gingen mariniers daar op de vuist met de plaatselijke bevolking.

Vorige maand heeft vice-admiraal Kelder het marinepersoneel per brief opgeroepen het wangedrag direct te laten stoppen. De defensievakbonden hebben vandaag een gesprek met de marine over de maatregelen. De bonden voelen zich gepasseerd door de onverwachte invoering daarvan.