Piratenliedjes

In het kielzog van de succesvolle piratenfilms van Johnny Depp, heeft Hal Willner een dubbel-cd vol zeemansliedjes verzameld. 43 zeeliedjes voor landrotten liet Willner uitvoeren door een stuk of 45 – voornamelijk – mannelijke performers; te oordelen naar hun diep doorleefde uitvoeringen schuilt er in iedere man een zeerover. Van Nick Cave, Bono, Gavin Friday en Van Dyke Parks, tot Lou Reed en Jarvis Cocker. Ze zingen alsof ze dagelijks gorgelen met zuiver zilt. Zelfs nufje Bryan Ferry heeft een doodsreutel in zijn stem.

De zeemansliederen zijn opgediept uit vroeger tijden, en gaan over rum, Napoleon en achtergebleven liefjes. De uitvoeringen zijn net zo stereotype: met jankende violen, droge commentaarkoortjes en kermende accordeons. David Thomas (Pere Ubu) vertolkt ‘What Do We Do With A Drunken Sailor’ en de stijl van dat lied is exemplarisch: stampen en inhaken is het devies. Met uitzondering van de verstilde bijdragen van Jolie Holland en Antony is dit een laarzenstampend dronkenmansgelag – voor wie zoveel mannelijkheid kan verdragen.

Hester Carvalho

Rogue’s Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs & Chanteys. Div. Artiesten. (Epitaph)