Persstemmen

Washington Post

[...] Kiezers hebben gisteren zowel hun woede geuit over president Bush en hun frustratie met de oorlog in Irak, als hun walging over het arrogante gedrag van de Republikeinen. Hoewel het jammer is dat een paar van de meest getalenteerde en gematigde Republikeinen nu moeten vertrekken, verdiende de Grand Old Party haar verlies van de meerderheid. [...] Wat betreft Irak moeten de president en zijn partij rekening houden met de onvrede van de bezielde kiezer over de oorlog. [...] De hoogdravende verkiezingsretoriek van de president drijft steeds verder af van de grimmige werkelijkheid in Irak. Nu de verkiezingen achter de rug zijn, moet hij meer meegaandheid en kundigheid tentoonspreiden om de verslechterende situatie aan de orde te stellen.

New York Times

[...] De Republikeinen hebben hun eigen nederlaag gecreëerd door obsessief te focussen op hun rechtse aanhang, waardoor ze niet alleen de Democraten doodverklaarden maar ook hun meer gematigde partijgenoten. [...] De Democraten hebben een negatieve overwinning behaald, op de golf van publieke verontwaardiging over de Republikeinen. De nieuwe parlementsmeerderheid zal de regering zeker ter verantwoording willen roepen, maar zal meer moeten doen dan onderzoek als het de overwinning wil uitbouwen. [...]