Per ongeluk zelfstandig ondernemer

Koen van Tongeren Foto Dirk-Jan Visser (Foto: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 06-11-2006): Koen van Tongeren, adviseert bedrijven die willen werken met podcast. Visser, Dirk-Jan

Naam: Koen van TongerenOude baan: verkoper bij Apple CentreNieuwe baan: eenmanszaak Boer & Goeroe, een adviesbureau gericht op podcasting

Waarom heb je deze stap gezet?

„Na mijn studie film- en televisiewetenschappen wilde ik graag aan de slag bij Apple. Om te beginnen ben ik toen in een Apple Centre gaan werken. Ik was verkoper, maar omdat ik veel over het systeem wist, vroegen mijn collega’s me vaak advies. Daarnaast maakte ik in mijn vrije tijd een podcast onemorething. Dat is een wekelijkse uitzending met filmpjes en nieuwtjes, vooral over Apple en soms ook over technologie in het algemeen. Apple kreeg vaak vragen van ondernemers over podcasts. Hoe begin je er één, wat kun je ermee doen? Maar omdat Apple in de eerste plaats computers wil verkopen en geen adviesbureau is, begonnen ze die klanten naar mij door te sturen.”

Je bent dus per ongeluk zelfstandige geworden?

„Zo zou je het kunnen zeggen, ja. Ik was altijd al bezig met het maken van filmpjes en podcasts, maar het was niet mijn bedoeling om er een eigen bedrijf van te maken. Maar de vragen stroomden binnen. Ik geef advies, bijvoorbeeld met seminars bij bedrijven en op hogescholen. Ook produceer ik zelf podcasts.”

Wat is het nu precies, podcasting?

„Het zijn bestanden die je kunt downloaden op je computer of je iPod en waar je je op kunt abonneren. Iedereen kan ze maken, professionals en amateurs. De ene keer maak je een filmpje, dan weer een radioachtige uitzending. In feite is een podcast een soort magazine met geluid. Je kunt ermee doen wat je wilt. Voor mij is het prettig dat het nu een hip fenomeen is. Dat kan over twee jaar ook weer over zijn.”

Hoe kwam je op de naam voor je bedrijf?

„Bij een media-adviesbureau ga je al snel denken aan een afkorting of een Amerikaanse term, maar dat vond ik niets. Ik wilde graag een naam die serieus klonk, een beetje als een ouderwets advocatenkantoor. Het woord Boer staat voor het harde werken en de uitvoerende kant van een productie, en Goeroe staat voor het advies. Je onthoudt de naam meteen.”

Kun je er al van leven?

„Ik verdien nu meer dan ik in loondienst zou doen. Ik kom netto op ongeveer 2.500 euro per maand. Dat had ik van tevoren niet verwacht. Mijn vriend is architect. Als ik geen partner had gehad die goed verdiende, was ik nooit zo snel voor mezelf begonnen. Het gaf me rust dat ik niet meteen geld hoefde te verdienen. Gelukkig ging het meteen goed.”

Janna Laeven