Ook hardhardhard, maar dan intelligenter

CD rock The Dexateens, Hardwire Healing Rosa Records ****

CD rock

The Dexateens, Hardwire Healing

Rosa Records

Ruige seventiesbands als Lynyrd Skynyrd en Molly Hatchet bezorgden de Amerikaanse southern rock een reputatie van hard spelende, hard drinkende, hard vrouwenhatende Ku Klux Klan-aanhangers. Gelukkig is het tij gekeerd en brengt het zuiden van de VS nu ook intelligente, rechtschapen bands voort die nog even hard spelen als hun voorgangers.

The Dexateens uit Tuscaloosa, Alabama komen uit de hoek van de Drive-By Truckers wier zanger Patterson Hood hun derde album Hardwire Healing mede-produceerde. Ze klinken net even frisser en jonger dan de grote broer, niet ver verwijderd van de manier waarop de Rolling Stones omstreeks 1970 op zoek gingen naar een mix van Amerikaanse soul, country, blues en rock & roll.

Zanger/gitaristen Elliott McPherson en John Smith hebben de achteloze, ongekunstelde wisselwerking van Jagger & Richards op hun best.

Daarbij hoeft de op zijn Alabama’s knauwende McPerson zich geen fake-zuidelijk accent aan te meten om soul te geven aan de countryrocker What money means, de doorgetripte ballade Nadine of de razende steelgitaarblues Neil Armstrong met de beste ruimtereizigerstekst sinds Mr. Spaceman van The Byrds. Veelbelovend voor dampende live-optredens.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard